StoryEditor

Vláda schválila nové podmienky hospodárenia samospráv

05.10.2005, 15:03
Autor:
TASRTASR

Nové podmienky hospodárenia samospráv, ako je napríklad možnosť pripraviť schodkový rozpočet, sú predmetom novely zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy, ktorú na dnešnom rokovaní schválila vláda. Zákon by mal po schválení v parlamente platiť od januára budúceho roku.
Novela rozširuje možnosti poskytovania dotácií z rozpočtu obce inej obci alebo VÚC. Bude to možné urobiť vtedy, ak obec, ktorá dotáciu dostala, bude plniť úlohy za obec, ktorá jej dotáciu poskytla. Ďalšou možnosťou je poskytnutie finančnej pomoci na odstraňovanie následkov živelnej pohromy alebo havárie. Rovnaké podmienky by mali platiť aj pre VÚC.
Obce a VÚC dostávajú návrhom novely možnosť na zostavenie schodkového bežného rozpočtu. Budú tak môcť urobiť vtedy, ak v bežných výdavkoch rozpočtujú aj účelovo určené prostriedky zo štátneho rozpočtu, rozpočtu EÚ, alebo získané na základe osobitného zákona, ktoré nevyčerpali v predchádzajúcich rokoch. Tieto peniaze sa zároveň vylučujú z prebytku rozpočtu, ktorý je potom zdrojom tvorby rezervného fondu, prípadne ďalších peňažných fondov.
Novela precizuje aj náležitosti súvisiace so zavedením nútenej správy nad obcou. Obec bude okrem iného musieť do 30 dní od doručenia rozhodnutia o zavedení nútenej správy zostaviť a schváliť krízový rozpočet, program konsolidácie, vrátane časového postupu znižovania celkovej výšky záväzkov neuhradených do 60 dní od ich splatnosti. V prípade, že nútená správa obce neskončí v príslušnom rozpočtovom roku, obec bude musieť zdroje na zníženie záväzkov zabezpečiť zvýšením výnosov z miestnych daní.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 17:45