StoryEditor

Daňové úľavy zahraničných firiem v Číne sa čoskoro skončia

04.03.2007, 12:48
Autor:
TASRTASR
Daňové eldorádo zahraničných investorov v Číne sa končí. Dve desaťročia dávala krajina zahraničným investorom veľké daňové úľavy, vďaka ktorým prišlo do krajiny okolo 660 miliárd USD, v prepočte 17,2 bilióna SKK, investícií.
Daňové eldorádo zahraničných investorov v Číne sa končí. Dve desaťročia dávala krajina zahraničným investorom veľké daňové úľavy, vďaka ktorým prišlo do krajiny okolo 660 miliárd USD, v prepočte 17,2 bilióna SKK, investícií. Čínsku ekonomiku postavili na nohy a v tvorbe hrubého domáceho produktu sa stala štvrtou najsilnejšou na svete. V posledných rokoch sa však čínske podniky čoraz viac sťažujú na zvýhodňovanie zahraničných investorov na domácej pôde.

Počas zasadnutia čínskeho parlamentu, ktorý začne rokovať v pondelok, by sa mala situácia radikálne zmeniť. Všečínske zhromaždenie ľudových zástupcov má prijať zákon, podľa ktorého vzrastie daňové zaťaženie zahraničných firiem a znížia sa odvodové povinnosti domácich podnikov.

Opatrenie bude súčasťou modernizácie čínskeho zákonodarstva, ktoré musí držať krok s dynamickými zmenami v hospodárstve krajiny a súčasne plniť požiadavky, ktoré Číne vyplývajú z členstva vo Svetovej obchodnej organizácii (WTO). Podľa zásad WTO musia mať domáce aj zahraničné podniky rovnaké podmienky na podnikanie.

Zahraničné firmy po umiestnení výroby v Číne doteraz dva roky neplatili nijaké dane. Ďalšie tri roky boli ich odvodové povinnosti znížené na polovicu. V špeciálnych zónach boli ich dane len 10-%. Čínske podniky museli platiť zo zisku 33-% daň.

Podľa návrhu zákona sa bude platiť daň zo zisku 25 %. A domáce technologické firmy ju budú mať zníženú na úroveň zahraničných podnikateľských subjektov.

Daňové zvýhodnenie, ktoré dostali zahraničné firmy v predchádzajúcom období, sa rušiť nebudú. Zostanú v platnosti ešte 5 rokov.

Zatiaľ nie je jasné, kedy vstúpi nový daňový zákon do platnosti. Očakáva sa, že by to mohlo byť od nového fiškálneho roku, ktorý sa v Číne začne 1. januára 2008.

Informovala o tom AP.

(1 USD = 26,036 SKK)
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. máj 2024 00:01