StoryEditor

Česká ekonomika dosiahla v 1. štvrťroku 2006 rekordný rast 7,4 %

09.06.2006, 16:30
Autor:
TASRTASR

Česká ekonomika dosiahla v 1. štvrťroku tohto roka rekordný medziročný rast 7,4 % a stala sa lídrom v regióne. Motorom rastu boli investície a zvýšenie spotrebiteľských výdavkov.
Rast českého hospodárstva tak predbehol Slovensko, ktorého hrubý domáci produkt (HDP) v rovnakom období reálne vzrástol o 6,3 %. Z krajín V4 je tretie Poľsko s rastom hospodárstva 5,2 % a posledné je Maďarsko so 4,6 %.
V poslednom štvrťroku 2005 dosiahol rast českej ekonomiky 6,9 %. Výsledok za prvé tri mesiace 2006 je mierne pod 7,5 % - na tejto úrovni očakávajú rast trhy v tomto roku. Podľa údajov Českého štatistického úradu (ČSÚ) v uvedenom období tvorba kapitálu vrátane investícií poskočila o 16,7 % a bola vedúcim faktorom rastu. Tvorba fixného kapitálu sa medziročne zvýšila o 7,1 %.
Tento vývoj odráža rast produkcie v českých fabrikách, ktoré tu väčšinou postavili zahraniční investori v posledných rokoch kvôli blízkosti krajiny k západným trhom, nízkym mzdám a ostatným nákladom. Veľká časť investícií smerovala predovšetkým do automobilového priemyslu a elektronickej brandže. Dopyt domácností sa v 1. kvartáli medziročne zvýšil o 3,4 %. Toto číslo ukazuje zvyšovanie podielu spotrebiteľov na celkovom výkone ekonomiky.
"Spotreba domácností akceleruje, avšak nie je to nijako dramatické zvyšovanie rýchlosti a je jasné, že rastové údaje neukazujú žiadne inflačné riziko," uviedol analytik Českej sporiteľne David Navrátil. "Rast tvorby fixného kapitálu na úrovni 7,1 % ukazuje, že ekonomika bude v nasledujúcich rokoch pokračovať v raste a že tento rast by mohol zostať neinflačný," dodal Navrátil.
Štruktúra rastu HDP zatiaľ dovolila Českej národnej banke (ČNB) ponechať úrokové sadzby na 2,0 %, čo je 0,75 % pod úrokovými sadzbami Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá ich naposledy zvýšila vo štvrtok o štvrť percentuálneho bodu. Inflácia sa síce v máji zrýchlila na 3,1 %, avšak analytici predpovedajú jej spomalenie v nasledujúcich mesiacoch.
ČNB uviedla, že rast spotreby domácností prevýšil jej očakávania, dodala však, že zverejnené čísla ukazujú ekonomický boom bez výraznejších inflačných tlakov. "Aj napriek miernemu zrýchleniu spotreby domácností vývoj HDP a jeho komponentov zatiaľ neviedol k väčším tlakom na rast spotrebiteľských cien," uvádza sa v stanovisku banky.
Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 23:17