StoryEditor

Európska komisia chce zrušiť konzorcium Galileo

06.05.2007, 12:16
Autor:
TASRTASR

Európska komisia (EÚ) chce zrušiť konzorcium, ktoré má vybudovať satelitný navigačný systém Galileo, a vypísať novú verejnú súťaž na miliardový kontrakt.

V kruhoch Európskej únie (EÚ) v piatok odznelo, že členským krajinám EÚ to navrhol eurokomisár pre dopravu Jacques Barrot. Projekt sa má najskôr úplne prevziať do verejných rúk. Toto bude stáť dohromady 3,4 miliardy EUR, v prepočte 114,291 miliardy SKK, ktoré sú už sčasti zaplatené. Zostávajúce náklady sú 2,4 miliardy EUR. Galileo má ako európsky ukážkový projekt konkurovať americkému systému GPS.

Na konzorciu Galileo sa podieľa letecký a vesmírny koncern EADS, viaceré satelitné firmy a Deutsche Telekom. EADS a Telekom nechceli informácie komentovať. Podiel Telekomu na projekte je skôr nízky. Má byť zodpovedný iba pre prevádzku IT na pozemných staniciach.

Ministri dopravy krajín EÚ už o novom vyhlásení tendra uvažovali, ak by konzorcium do 10. mája nevytvorilo jasné štruktúry. Na to EÚ požaduje jasné rozdelenie úloh a akcieschopného šéfa, ktorého nebude môcť obmedzovať žiadny zo spoločníkov.

Podľa EK sa má Galileo teraz vybudovať ako verejný projekt. Už teraz prevezme dôležitú úlohu Európska vesmírna agentúra ESA. Keď bude Galileo hotový, mohol by ho prevziať súkromný prevádzkovateľ. Potom sa dá opäť uvažovať o konzorciu.

Rozhodnutia o systéme Galileo boli pre účasť veľkých koncernov aj neustále predmetom politických záujmov jednotlivých členských štátov. O Barrotovom návrhu musia rokovať ministri dopravy EÚ.

Informovala o tom agentúra Reuters na svojej internetovej stránke www.reuters.de
(1 EUR = 33,615 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 21:45