StoryEditor

V Rusku zrejme zrušia exportérom povinnosť predávať valuty bankám

13.09.2005, 17:55
Autor:
TASRTASR

Ruská banka (RB), ktorá je centrálnou bankou krajiny, zrejme onedlho zruší ruským exportérom povinnosť vymieňať časť získaných valút za ruble. Dnešné vyhlásenie prvého námestníka predsedu RB Alexeja Uľukajeva pokladajú moskovské internetové noviny Gazeta.ru za senzáciu.
Ruskí exportéri museli pôvodne povinne vymieňať v bankách 75 % získaných valút a tento normatív bol postupne znižovaný na 50 %, 25 % a od konca novembra tohto roku bude znížený na 10 %. Uľukajev neuviedol odkedy by malo povinné zrušenie výmeny valút ruských exportérov vstúpiť do platnosti.
Podľa expertov je toto opatrenie centrálnej banky zamerané na zníženie tempa zhodnocovania rubľa voči silným menám sveta. Avšak opatrenie zrejme nebude mať veľký vplyv na predaj valút podnikov bankám, pretože tie na svoje obchodné operácie doma potrebujú ruble. Nižší nákup valút bankami by mal prispieť aj k zníženiu tempa inflácie v Rusku. Do obehu by sa malo dostať menej rubľov, čo by malo viesť k spomaleniu rastu maloobchodných cien tovarov.
Ruskej banke by mali však aj naďalej rýchlo rásť devízové rezervy, ktoré na konci augusta prekročili hranicu 150 miliárd USD, čo je v prepočte 4,643 bilióna SKK.
Uľukajev tiež uviedol, že centrálna banka môže zvýšiť podiel eura vo svojich devízových rezervách. V súčasnosti je v nej 60 % USD, 33 % EUR a 7 % ostatných silných mien sveta. Zatiaľ však vedenie banky o tejto zmene nerozhodlo. Vlani v decembri tvorili doláre 70 % ruských devízových rezerv, eurá 25 % a ostatné meny mali na nich 5-% podiel.
Informovali ruské internetové noviny Gazeta.ru a Reuters.
(1 USD = 30,953 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 22:59