StoryEditor

Tomanová otvorila diskusiu k Zákonníku práce

15.05.2007, 17:32
Autor:
TASRTASR
Ministerka dnes v druhom čítaní otvorila parlamentnú diskusiu k novele Zákonníka práce. Návrhom sa podľa nej má dosiahnuť zvýšená ochrana zamestnancov, posilniť právna úprava závislej práce a zabezpečiť ochrana zamestnancov pred neodôvodneným prepúšťaním z pracovného pomeru u zamestnávateľa.

Keďže novela ZP predpokladá účinnejší sociálny dialóg medzi zamestnávateľom a zamestnancami resp. ich zástupcami, navrhuje sa preto spresniť právne postavenie zástupcov zamestnancov.
V návrhu novely sa definuje kategória závislej práce tak, aby nedošlo k vylúčeniu zamestnanca z pracovnoprávnej ochrany, ak jeho právny vzťah nenapĺňa znaky samostatného podnikania napr. podľa živnostenského zákona. Ministerka zdôraznila, že vo vzťahu k závislej práci nebude žiadnym ustanovením novely likvidovaný živnostenský stav.
Podľa litery novely ZP sa obmedzuje reťazovité uzatváranie pracovných pomerov na dobu určitú. Novinkou je napr. pracovnoprávny inštitút vykonávania telepráce.
V novele sa ustanovujú zmeny aj počas výpovednej lehoty zamestnanca z organizačných dôvodov. Ak počas výpovednej lehoty nezotrvá pracovník u zamestnávateľa, bude povinný uhradiť zamestnávateľovi škodu vo výške priemerného mesačného zárobku. Zavádza sa súbežné poskytnutie odstupného a plynutie výpovednej lehoty pri skončení pracovného pomeru výpoveďou.
Doladená je v návrhu novely aj problematika pracovnej pohotovosti v súlade s predpismi EÚ. Vymedzuje sa nielen rozsah prekážok v práci, ale spresňujú sa aj pri výkone verejnej funkcie. Opäť sa zavádza inštitút dohôd o pracovnej činnosti.
Novela ZP ďalej vymedzuje kompetencie odborového orgánu pri zistení nedostatkov ohrozujúcich životy a zdravie pracovníkov. Zvlášť sa definuje rozsah pôsobnosti odborových orgánov a zamestnaneckých rád na pracovisku.
Predmetná právna úprava predpokladá väčšiu zmluvnú slobodu pri dohadovaní podmienok na výkon práce na pracovisku. Má zabezpečiť vyvážené právne postavenie medzi účastníkmi pracovnoprávneho vzťahu.
V rozprave k novele ZP poslanec NR SR Robert Madej (Smer-SD) podotkol, že ZP je významný regulátor života ľudí a predstavuje ochrannú funkciu zamestnanca. "Protisociálna politika minulej vlády sa zaslúžila o to, že sa musela pripraviť novela ZP," povedal. Úlohou koalície podľa neho je, aby bola zabezpečená pracovnoprávna ochrana a opustilo sa od "liberalizačných tendencií".
Poslanec za SDKÚ-DS Ivan Mikloš uviedol, že práve ekonomické reformy bývalej vlády naštartovali ekonomický rast aj rast zamestnanosti. "Ak rastie zamestnanosť, ZP je dobre nastavený," poznamenala aj exministerka práce Iveta Radičová (SDKÚ-DS).

01 - Modified: 2003-05-19 21:56:53 - Feat.: 0 - Title: Verdikty preberali aj so slzami v očiach
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. máj 2024 10:39