StoryEditor

Verdikty preberali aj so slzami v očiach

20.05.2003, 00:00
Rybníčkovo vedenie v Slovenskej televízii včera popoludní odštartovalo hromadné prepúšťanie.
  • Ministerstvo chce STV pomôcť zlikvidovať zdedené dlhy
  • Málo času na vyjadrenie
  • Rybníčkov pingpong s odborármi
  • Rybníčkovo vedenie v Slovenskej televízii včera popoludní odštartovalo hromadné prepúšťanie. Výpovede z dôvodu nadbytočnosti dostalo 1 015 pracovníkov -- z toho 832 z bratislavskej, 139 z košickej a 44 z banskobystrickej televízie. Zamestnanci sa o nich nedozvedeli prostredníctvom avizovaných menných zoznamov, ktoré vedenie napokon nepovažovalo za etické zverejňovať, ale dostali ich formou osobného listu.
    Z miestnosti, v ktorej si pracovníci STV preberali verdikty, vychádzali niektorí so slzami v očiach, iní pokojne. Rady ľudí sa snažila rozohnať len predsedníčka Odborového zväzu STV Gabriela Goliášová slovami, aby "nestáli v radoch ako teľce a neposlúchali rozhodnutia Richarda Rybníčka, pretože pre výpovede si môžu prísť aj o dva, tri dni, čím môžu len získať". Kompletný zoznam prepúšťaných doručilo vedenie odborom včera v popoludňajších hodinách.
    Zamestnanci, ktorých pracovná pozícia bola vnímaná ako nadbytočná, majú dve možnosti: buď prijať dohodu o rozviazaní pracovného pomeru a získať zvýšené šesť- až deväťmesačné odstupné alebo ponuku odmietnuť s tým, že od prvého júna im začne plynúť trojmesačná výpovedná lehota, po ktorej budú mať nárok na dvojmesačné odstupné. Mnohí zamestnanci však už s dlho ohlasovaným prepúšťaním a odchodom z STV počítali.
    "Posledné tri mesiace spávam len dve-tri hodiny denne. Snažím sa hľadať prácu, ale zatiaľ dostávam len záporné odpovede. Kto má záujem o muža päť rokov pred dôchodkom? Ani oznámenie som si neprečítal, ale je to dlhý text, takže viem, že moja pracovná pozícia sa ruší," hovorí jeden z prepustených odborných redaktorov STV, ktorý nechcel byť menovaný. "Najsmutnejšie je, že tu zostávajú mladí ľudia, ktorých sme všetko naučili, ktorí sú poslušní a budú pracovať aj za polovičné platy," dodáva. Naopak, dvadsaťštyriročný technik zo spravodajstva Michal Šimko je pokojný, pretože jeho pozícia sa neruší.
    Podľa člena krízového manažmentu STV Branislava Záhradníka sa vedeniu televízie podarilo korektne dohodnúť s väčšinou hlásateliek. "Po pohovore s pánom riaditeľom rozviažeme pracovný pomer dohodou s tým, že so mnou počíta pri ďalšej spolupráci. Keďže ma sám poprosil, aby som neodchádzala inde, myslím si, že musím byť trpezlivá a počkať," vyjadrila sa pre HN hlásateľka Hana Rapantová.
    Na otázku, či vedenie počíta ešte s ďalším prepúšťaním, Záhradník odpovedal záporne.

    menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
    17. jún 2024 19:12