StoryEditor

Príjmy z daní by mali rozpočet prekročiť o 9,3 mld. Sk

06.11.2006, 13:20
Autor:
SITASITA

Daňové príjmy by mali byť v tomto roku o 9,3 mld. Sk vyššie, ako sa predpokladalo v schválenom rozpočte. Vyplýva to z aktuálnych odhadov rezortu financií, podľa ktorého by sa mala najväčšou mierou na celkovom náraste daňových príjmov podieľať daň z príjmov právnických osôb, na ktorej by sa podľa ministerstva malo vybrať o 5,95 mld. Sk viac, ako sa predpokladalo. Podobne o 736 mil. Sk by mal byť väčší aj výnos z dane z príjmov z podnikania a o 255 mil. Sk z dane z príjmov zo závislej činnosti. Z daní z príjmov by mala byť v porovnaní so schváleným rozpočtom nižšia iba suma pri dani vyberanej zrážkou, a to o 298 mil. Sk. Uvádza sa to v trištvrteročnej správe rezortu financií o makroekonomickom vývoji, ktorou by sa mal zaoberať vládny kabinet.
Spotrebné dane by síce mali za plánovaným výberom zaostať o 2,16 mld. Sk, tento pokles by však mal kompenzovať o takmer 4 mld. Sk vyšší výber dane z pridanej hodnoty. Lepší by mal byť aj výber miestnych daní, a to daň z nehnuteľností o 300 mil. Sk a daň z motorových vozidiel o 230 mil. Sk. Na dani z dedičstva, darovania, prevodu a prechodu nehnuteľností by mal štát vybrať v porovnaní s rozpočtom o 287 mil. Sk viac. "Oproti predpokladom v schválenom rozpočte môžeme očakávať lepší vývoj všetkých dôležitých makroekonomických ukazovateľov, čo sa automaticky prenáša do vyšších ako rozpočtovaných daňových príjmov," konštatuje sa v správe ministerstva financií.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. máj 2024 05:44