StoryEditor

Americkí akcionári Jukosu žalujú ruskú vládu za zoštátnenie ropnej spoločnosti

25.10.2005, 14:13
Autor:
TASRTASR

Americkí akcionári Jukosu podali kolektívnu žalobu na ruskú vládu, že zoštátnila ropnú spoločnosť a porušila práva akcionárov. Partnermi amerických investorov v žalobe sú aj viaceré ruské ropné spoločnosti. Informovali o tom ruské internetové noviny Gazeta.ru.
Žalobu na súd vo Washingtone podali 12 majitelia amerických depozitných certifikátov Jukosu, ktorí zoštátnením ropnej spoločnosti prišli o 3 milióny USD, v prepočte vyše 97,8 milióna SKK.
V žalobe sa uvádza, že tí, čo sú zodpovední za porušenie ich práv, predovšetkým spoločnosti Gazprom a Rosnefť, hrubo porušili americké finančné zákonodarstvo.
V Rusku podporuje žalobu amerických investorov spoločnosť Menater, ktorej ešte donedávna patril v Jukose väčšinový podiel.
Podanie žaloby investorov sa udialo práve v čase, keď do USA prišiel na pracovnú návštevu ruský minister prírodných zdrojov Viktor Christenko. Investori v žalobe poukazujú na to, že Christenko ako člen rady riaditeľov Gazpromu musí tiež niesť zodpovednosť za činnosť spoločnosti, o ktorej pôsobení spolurozhoduje.
V pondelok ruský minister presviedčal amerických investorov, že "ekonomická politika Ruska nemá nič spoločné so znárodňovaním". Dodal, že sa nemajú robiť unáhlené závery z udalostí, dokonca ani takých škandalóznych, akou je prípad Jukos.
(1 USD = 32,601 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 12:26