StoryEditor

Prechod na euro v Slovinsku bol podľa EK úspechom

04.05.2007, 14:34
Autor:
TASRTASR
Pre ostatné krajiny, ktoré sa na tento krok pripravujú, slovinská skúsenosť podľa EK znamená, že zavedenie eura formou tzv. veľkého tresku funguje a že dvojtýždňové obdobie duálnej cirkulácie eura a národnej meny je postačujúce, pod podmienkou, že zmena meny je dobre pripravená.

Za jasný úspech označila dnes Európska komisia prechod Slovinska na euro.
Ako sa uvádza v hodnotení zverejnenom po štyroch mesiacoch členstva Slovinska v eurozóne, zavedenie spoločnej európskej meny v prvej spomedzi nových členských krajín Európskej únie bolo rýchle a hladké a hoci ho niektorí obchodníci zneužili na zvýšenie cien určitých tovarov a služieb, inflácia zostala stabilná.
"Zavedenie eura v Slovinsku bolo rýchlou a hladkou záležitosťou. Opäť sa tak ukazuje dôležitosť včasnej a pozornej prípravy a správne načasovanej informačnej kampane," uviedol eurokomisár pre finančné a menové otázky Joaquín Almunia.
Ľubľana prijala euro 1. januára tohto roku. Na rozdiel od prvej skupiny krajín, ktoré začali neodvolateľným fixovaním výmenného kurzu svojej meny voči euru v roku 1999 (Grécko o rok neskôr) a uviedli eurobankovky a euromince do obehu o tri roky neskôr, Slovinsko postupovalo podľa scenára veľkého tresku, kde sa oba kroky uskutočnili naraz.
Brusel konštatuje, že v určitom smere bol prechod na euro v Slovinsku ešte rýchlejší než v prvej skupine krajín v roku 2002. Do slovinskej národnej banky sa do 11. januára vrátilo vyše 80 % hodnoty toliarových bankoviek, zatiaľ čo v prvej skupine štátov to bolo za rovnaký čas len 40 %.
V súvislosti s obavami obyvateľov, že prijatie eura povedie k zvýšeniu cien, sa podľa EK ukázala v prevažnej miere ich neopodstatnenosť. Hoci naozaj došlo v niektorých prípadoch k nezvyčajnému zvýšeniu cien za určité služby a tovary, na základe predbežných údajov predstavuje celkový vplyv zavedenia eura na infláciu podľa Európskeho štatistického úradu Eurostat počas zmeny a po nej 0,3 %, čo je podobný údaj ako v prípade prvej skupiny krajín.
Celkovo 95 % obyvateľov Slovinska sa zhoduje s tvrdením EK, že zmena sa uskutočnila hladko a efektívne. Rovnako 9 z 10 Slovincov uviedlo, že dostali dostatočné informácií o spoločnej európskej mene.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 14:10