StoryEditor

MH pracuje na novej stratégii rozvoja cestovného ruchu

25.01.2007, 11:34
Autor:
SITASITA

Ministerstvo hospodárstva SR (MH) začalo s prípravou materiálu pre Ministerstvo životného prostredia SR, ktorý bude obsahovať základné údaje o perspektívnom rozvoji lyžiarskych stredísk na Slovensku v horizonte 20 rokov. Ako ďalej informoval hovorca ministra hospodárstva Branislav Zvara, vytvorila sa už užšia medzirezortná skupina na úrovni štátnych tajomníkov a generálnych riaditeľov ministerstiev hospodárstva, životného prostredia, pôdohospodárstva, financií, výstavby a regionálneho rozvoja na riešenie problematiky rozvoja cestovného ruchu v chránených územiach.
MH v tomto smere podľa Zvaru už pracuje na "Novej stratégii rozvoja cestovného ruchu". V nej sa vyberie približne 30 významných lyžiarskych stredísk s predpokladom na ďalší a najmä komplexný rozvoj. "Tento počet však nie je striktne daný. Preto je potrebné zhrnúť problémy, ktoré brzdia rozvojové zámery a ktoré sa stretávajú aj s nesúhlasom zo strany štátnej ochrany prírody," pripomenul štátny tajomník MH Ivan Rybárik, ktorý o rozvoji lyžiarskych stredísk na Slovensku rokoval s predstaviteľmi Združenia miest a obcí Slovenska, vyšších územných celkov a zástupcami Ski centier.
Vážnou prekážkou v rozvoji lyžiarskych stredísk, ktorých väčšina sa nachádza na chránených územiach so stupňom ochrany 2 a vyššie, je podľa Zvaru rozsah európsky významných území - NATURA 2000. "V Bruseli je tento dokument v podobe návrhu, takže ešte je priestor na úpravy," konštatoval Zvara. Ďalším problémom je zonácia národných parkov na Slovensku. Metodika sa už dopracováva a preto štátny tajomník Rybárik predpokladá, že v prípade "TANAP-u sa ukončí do konca marca tohto roka a NAPANT-u by mala byť spracovaná do konca roka 2007 alebo v polovici roku 2008. V tomto smere sa bude musieť pravdepodobne prehodnotiť aj rozsah chránených území, ktoré v súčasnosti zaberajú približne štvrtinu územia Slovenska".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 19:58