StoryEditor

Elektrina v Česku má zdražieť o 20 %

20.04.2007, 15:05
Autor:
TASRTASR
Veľkoobchodné ceny elektriny v Česku sa začiatkom budúceho roka zdvihnú asi o 20 %. Ak sú predpoklady expertov a spoločnosti ČEZ správne, elektrina zdražie zhruba tak ako začiatkom tohto roku.

Vtedy sa veľkoobchodné ceny zvýšili o 19,5 %. Konečné zákaznícke ceny stúpli domácnostiam o 8 % a firmám o 16 %.
Šéfovia ČEZ vo štvrtok zverejnili svoje odhady cenového vývoja: behom jedného či dvoch rokov sa české ceny elektriny dorovnajú na nemeckú úroveň. Tento rok sa ešte líši zhruba o 13 EUR, v prepočte 436,2 Sk za megawatthodinu.
"Začiatkom roka 2008 budú u nás ceny už len dve - tri eurá pod nemeckými," odhaduje obchodný riaditeľ ČEZ Alan Svoboda. Znamenalo by to, že - počítané v eurách - v januári sa zdvihne cena prúdu skoro o štvrtinu.
Ekonómovia však upozorňujú, že následky nebudú tak bolestivé. "Tlmí ich totiž posilnenie koruny," vysvetľuje analytik spoločnosti Wood and Company Tibor Bokor. "Koruna posilňuje o 3 až 4 % ročne," spresňuje hlavný ekonóm Patria Finance David Marek. Veľkoobchodné ceny by sa tak mali zvýšiť "len" asi o 20 %. V hre je však ešte rad neznámych - ceny emisných povolení, vývoj cien palív či počasie.
Zdraženie v každom prípade príde aj napriek tomu, že sa tento rok mení spôsob obchodovania s elektrinou. Veľkoobchodné aukcie vystrieda nová energetická burza. Fungovať začne zrejme v júli a ponúkne bohatšiu škálu produktov, než aká bola k dispozícii doteraz. V aukciách sa nakupoval prúd obvykle len na rok dopredu, na burze sa budú ponúkať aj štvrťročné a mesačné kontrakty. "Je to šanca zjednať výhodnejšie ceny, ako keď nakupujete nadlho dopredu," hovorí Vladimír Váha, hovorca distribučnej spoločnosti E.On.
Obchodníci tak budú môcť využívať sezónne výkyvy. Jeden takýto výrazne zrazil ceny v Nemecku na jar tohto roku. Český zákazník to však skoro nepocítil. Práve preto, že väčšina ich má dojednanú dodávku s pevnou cenou na rok.
Z výhod burzy tak budú ťažiť hlavne veľkoobchodníci, prípadne najväčší odberatelia, ktorí majú možnosť zjednať si aj krátkodobé kontrakty.
Až doteraz rástli ceny elektriny v Česku preto, že sa doťahovali na Nemecko. Ani po dorovnaní cien sa však nemusí rast zastaviť.
"Ťahúňom stredoeurópskych cien sa v budúcnosti stane východná Európa a Balkán, kde je kritický nedostatok elektriny," povedal Svoboda. Veľkoobchodné ceny na budúci rok napríklad pre Rumunsko sú oproti Česku skoro dvojnásobné.
Ďalší výhľad na zdražovanie elektriny hnevá spotrebiteľov a už aj politikov. Asociácia exportérov Českej republiky vo štvrtok vyzvala vládu, aby proti zdražovaniu zasiahla.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 03:45