StoryEditor

Deň po hurikáne Katrina začína americký ropný priemysel spisovať škody

30.08.2005, 19:22
Autor:
TASRTASR

Deň po hurikáne Katrina začína americký ropný priemysel spisovať škody. Ropné koncerny a veľkí prevádzkovatelia rafinérií dnes začali skúmať škody na ťažobných ostrovoch a plávajúcich ropných plošinách v Mexickom zálive a na rafinériách v oblastiach postihnutých hurikánom.
Americké ceny ropy, zemného plynu, benzínu a vykurovacieho oleja opäť prudko vzrástli. Cena barelu (159 litrov) ropy s októbrovým termínom dodania na newyorskej komoditnej termínovej burze Nymex stúpla o 1,7 % na 68,34 USD, čo je v prepočte 2 155 SKK. Zemný plyn zdražel o 5,48 %, vykurovací olej o 1,4 % a benzín o 2,11 %. Cena ropy dosiahla v priebehu pondelka rekordných 70,80 USD za barel, potom však o niečo klesla.
Podľa spoločnosti Apache, ktorá je jedným z najväčších producentov ropy v Mexickom zálive, bude posúdenie škôd trvať dlhší čas. Pracovníci spoločnosti sa budú iba pomaly prepracúvať do najhoršie postihnutých oblastí, povedal zástupca spoločnosti v americkej televízii. Apache musel kvôli hurikánu Katrina zastaviť 336 svojich ťažobných zariadení v Mexickom zálive. Niekoľko ťažobných ostrovov iných ropných spoločností hurikán odniesol do oceánu.
V Mexickom zálive sa ťaží viac ako 25 % z celkovej americkej produkcie ropy a zemného plynu. Pre hurikán vypadlo 92 % ropnej produkcie a 83 % produkcie zemného plynu v tomto regióne. Nachádzajú sa tu tisícky ťažobných ostrovov a viac ako 50 000 kilometrov ropovodu a plynovodu, cez ktoré sa ropa a zemný plyn dopravujú po krajine. V minulom roku spôsobil hurikán Ivan veľké škody práve na ropovode a plynovode. Tieto sa vtedy poškodili pri zosuvoch pôdy na morskom dne. Opravy niektorých miest trvali niekoľko mesiacov.
Najväčší prístav slúžiaci na import ropy LOOP, ktorý kvôli nízkej hladine vody leží v blízkosti pobrežia viac ako 30 kilometrov južne od New Orleansu v Mexickom zálive a cez ktorý prechádza takmer 12 % amerického importu ropy, je už niekoľko dní zatvorený.
Rafinérie ležiace v štátoch Louisiana, Mississippi, Alabama a Texas predstavujú asi 50 % z celkových amerických rafinérskych kapacít. Mnoho z nich bolo zatvorených. Ďalší vývoj cien energie závisí aj od toho, ako rýchlo budú tieto rafinérie opäť v prevádzke.
Americké ministerstvo energetiky uvažuje o tom, že rafinériám dodá časť zo strategických ropných rezerv, ktorých objem predstavuje 700 miliónov barelov. Informoval o tom americký minister energetiky Samuel W. Bodman. Ak by to vyžadovali okolnosti, môže prezident nariadiť predaj z týchto zásob.
Informovala o tom nemecká agentúra DPA.
(1 USD = 31,534 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 21:03