StoryEditor

SMK jednoznačne odmieta Ficove tvrdenia v kauze poskytovania dotácií

27.10.2006, 18:03
Autor:
TASRTASR

SMK jednoznačne odmieta tvrdenia predsedu vlády SR Roberta Fica v kauze poskytovania dotácií, ktoré navrhol štátny tajomník rezortu pôdohospodárstva Marián Záhumenský.
Podľa SMK je poburujúce, že predseda slovenskej vlády takým hrubým spôsobom zneužíva predstaviteľa Európskej komisie (EK) pre vlastnú politickú agendu. Aj z toho pre nich vyplýva, že zmeny pravidiel poskytovania dotácií boli účelové a naďalej trvajú všetky dôvody na okamžité odvolanie Záhumenského.
Fico podľa SMK znovu zavádza, keď tvrdí, že Ministerstvo pôdohospodárstva (MP) SR zmenou pravidiel pre priame platby pestovateľom tabaku napravilo protiprávny stav, spôsobený bývalým ministrom Zsoltom Simonom. "List komisárky Európskej komisie potvrdzuje práve to, že Usmernenie Ministerstva SR zo dňa 27. marca bolo plne v súlade s platnou európskou legislatívou, vzhľadom k tomu, že Slovenská republika už vtedy postupovala podľa jednotnej platby na plochu poľnohospodársky využívanej pôdy," uvádza sa v tlačovom vyhlásení SMK. Informácie TASR poskytla tlačová hovorkyňa SMK Lívia Solymosová.
Premiér Fico nebude žiadať odvolanie štátneho tajomníka rezortu pôdohospodárstva kvôli kauze dotácií. K tomuto záveru Fico dospel na základe rozhodnutia komisárky EK pre pôdohospodárstvo Mariann Fischerovej Boelovej, podľa ktorej rezort pôdohospodárstva v prideľovaní dotácií pre pestovateľov tabaku postupoval v súlade s pravidlami Európskej únie, uviedol Fico. Podľa exministra pôdohospodárstva Zsolta Simona na podnet Záhumenského došlo k zmene spôsobu prideľovania dotácií pestovateľom tabaku. Vďaka tomu mala získať akciová spoločnosť Agrocontract Mikuláš, v ktorej je Záhumenský akcionárom a jeho manželka členkou dozornej rady, o 4,4 milióna Sk viac, ako mala dostať pred zmenou pravidiel poskytovania podpory v oblasti tabaku.
Podľa premiéra mal bývalý minister pôdohospodárstva zneužiť právomoc verejného činiteľa. Trestné oznámenie na jeho osobu dnes podal Záhumenský.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 13:38