StoryEditor

NBS: Rast ekonomiky spôsobuje najmä zvyšovanie produktivity práce

27.03.2007, 16:33
Autor:
TASRTASR

Banková rada (BR) Národnej banky Slovenska (NBS) na dnešnom rokovaní rozhodla o znížení výšky úrokových sadzieb pre jednodňové sterilizačné obchody na 2,5 %, pre jednodňové refinančné obchody na 6 % a pre dvojtýždňové REPO tendre s obchodnými bankami na 4,5 %.
Ako ďalej informoval viceguvernér NBS Martin Barto na dnešnej tlačovej konferencii, za zníženie sadzieb hlasovalo 7 z celkovo 9 členov rady. Jeden člen sa hlasovania zdržal. Rozhodnutie NBS nadobudne účinnosť od 28. marca. NBS tiež schválila Situačnú správu o menovom vývoji v SR za február, ktorá potvrdila doterajší trend znižovania inflácie a dynamický vývoj ekonomiky SR.
"Vývoj HDP v reálnom vyjadrení bol prorastovo ovplyvnený dynamickejším vývozom tovarov a služieb v porovnaní s ich dovozom," uviedol Barto. Doplnil, že v dôsledku toho čistý export v roku 2006 zaznamenal, v protiklade s predchádzajúcim rokom, kladný príspevok k rastu ekonomiky.
Januárové tempo rastu vývozu dosiahlo vysokú hodnotu a obchodná bilancia v tomto mesiaci dosiahla vysoký prebytok, čo je v súlade s predpokladom NBS o pokračovaní rastu exportnej výkonnosti.
Podľa Barta naznačuje januárové zvyšovanie dynamiky tržieb a produkcie v priemysle, najmä v odvetví výroby strojov a dopravných zariadení, že vývoj ekonomiky a obchodnej bilancie by mal aj v ďalšom období pokračovať v priaznivom vývoji.
"Vzhľadom na to, že dynamika rastu zamestnanosti bola v minulom roku porovnateľná s rokom 2005, bol vysoký rast ekonomiky tvorený najmä zvyšovaním produktivity práce. Za pozitívum možno považovať, že sa toto nepremietlo do dynamického rastu miezd," komentoval ekonomický vývoj Barto.
Vývoj konečnej spotreby bol podľa NBS v porovnaní s rokom 2005 len mierne vyšší, čo bolo spôsobené výlučne rastom konečnej spotreby verejnej správy v prvom polroku 2006. Celkovo je zo štruktúry rastu ekonomiky zrejmé, že tento bol tvorený rastom produkčných schopností.
"Vo februári sa inflácia na medziročnej báze ďalej spomalila. Zverejnená štruktúra ekonomického rastu v poslednom štvrťroku minulého roka bola v súlade s očakávaniami NBS, keď hlavným zdrojom rastu ekonomiky bol čistý export," povedal Barto.
Vývoj produktivity práce podľa NBS aj naďalej predstihoval rast miezd. Priaznivý vývoj exportnej výkonnosti ekonomiky v druhom polroku 2006 sa prejavil aj v januárovom vývoji zahraničného obchodu, ktorý dosiahol výrazný prebytok.
Inflácia meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien sa podľa očakávaní NBS vo februári v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom spomalila. "Vývoj inflácie bol ovplyvnený spomalením medziročného tempa rastu cien tovarov, a to vplyvom priaznivého vývoja cien energií, ako aj spomalením rastu cien potravín," vysvetlil Barto a dodal, že inflácia v oblasti služieb na medziročnej báze stagnovala.
NBS dospela k názoru, že v inflácii neboli identifikované žiadne ďalšie prorastové riziká, nakoľko vývoj ekonomiky bol v súlade s očakávaniami NBS a zároveň bol tvorený rastom jej potenciálu. Tým teda nepredstavuje zdroj vzniku dopytových inflačných tlakov. To umožnilo zmeniť nastavenie menovej politiky prostredníctvom zníženia úrokových sadzieb.
"S účinnosťou od 19. marca 2007 bola po dohode všetkých zainteresovaných strán revalvovaná centrálna parita koruny voči euru o 8,5 %. Následné zhodnotenie výmenného kurzu je možné charakterizovať ako nezodpovedajúce ekonomickým fundamentom," vysvetlil postoj NBS k nedávnemu posilňovaniu koruny voči euru Barto.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 11:36