StoryEditor

Nemecké firmy zvyšujú svoje investície i počty zamestnancov v USA

06.12.2005, 10:51
Autor:
TASRTASR

odľa vzoru Deutsche Bank, ktorá rozširuje svoje aktivity v USA, kde v Palm Beach na Floride prijala 4 nových poradcov do tímu na majetkové poradenstvo, aj mnohé ďalšie nemecké koncerny zvyšujú svoje investície a počty zamestnancov v USA. Šance na rast sú tam totiž pre nemecké podniky väčšie než doma. Vyplýva to zo štúdie Nemecko-americkej obchodnej komory.
"Koncerny, ktoré sme oslovili, očakávajú v USA v priemere silnejší rast ako na svojom domácom trhu," uviedla Nicol Michelsová z obchodnej komory. Dcérske spoločnosti by podľa prieskumu mali na budúci rok rásť rýchlejšie ako nemecké hospodárstvo. Jeho rast očakáva spolková vláda a najdôležitejšie hospodárske výskumné inštitúty na úrovni 1,2 %.
Dnešné vydanie nemeckého denníka Die Welt v tejto súvislosti však pripomína, že štúdiu treba brať s rezervou. Komora totiž neposkytla konkrétnu prognózu rastu koncernov v USA alebo ich zisky, chýba aj porovnanie s výsledkami minulého roka. "Rebríček sme zostavili tento rok po prvý raz, preto bude možné porovnanie až na budúci rok," vysvetlila Michelsová.
Obchodná komora vo svojej štúdii po prvý raz zoradila 50 najväčších nemeckých spoločností v USA podľa obratu. Rebríček vedie DaimlerChrysler, ktorého obrat v USA sa za posledné 4 roky zvýšil zo 79,3 na 86,9 miliardy USD, v prepočte z 2,6 na 2,8 bilióna SKK. S veľký odstupom nasleduje Siemens s ročným obratom v USA 26,2 miliardy USD, BMW s 20 miliardami USD, Volkswagen s 15,6 miliardy USD a Deutsche Bank so 14,6 miliardy USD.
Dohromady dosiahlo 50 najväčších spoločností v USA v roku 2004 obrat 270 miliárd USD a zamestnávalo 500 000 ľudí. Tým sú tieto spoločnosti aj najväčšími nemeckými zamestnávateľmi v USA. Podľa odhadu spolkovej vlády pôsobí v USA spolu okolo 3 200 nemeckých firiem a zamestnávajú tam 750 000 ľudí.
(1 USD = 32,284 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 19:54