StoryEditor

Ženy v EÚ majú napriek lepšiemu vzdelaniu ako muži horšie miesta za nižšie platy

06.03.2006, 18:24
Autor:
TASRTASR

Ženy v Európskej únii (EÚ) sú v priemere lepšie vzdelané ako muži, napriek tomu sa to neodráža ani na ich pracovných pozíciách, ani na výške platu. Zatiaľ čo v celej únii tvoria 55 % študentov práve ženy, ich podiel medzi manažérmi je menší ako tretina - 32 %. Ženy k tomu zarábajú v priemere o 15 % menej ako ich mužskí kolegovia. Vyplýva to zo štúdie o živote mužov a žien v EÚ, ktorú dnes v Bruseli zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.
Najvyššie podiely žien vo vedúcich firemných pozíciách vykazujú podľa Eurostatu baltické štáty: V Lotyšsku bolo v 2. štvrťroku 2005 zamestnaných 44 % žien-manažérok, v Litve 43 % a v Estónsku 38 %. Rakúsko dopadlo v tomto porovnávaní s 27-% podielom o čosi lepšie ako jeho západný sused Nemecko (26,4 %) a čosi horšie ako Fínsko (29,7 %) a Švédsko (29,8 %). Najnižší podiel žien vo vrcholovom manažmente vykázal Cyprus (13,6 %), Malta (14,5 %) ako aj Dánsko (23 %).
Veľké rozdiely v platoch pre mužov a ženy sú medzi jednotlivými členskými štátmi EÚ. Zatiaľ čo ženy na Slovensku, Cypre a v Estónsku zarobia asi o štvrtinu menej ako ich mužskí kolegovia, na Malte, v Portugalsku a Belgicku je rozdiel len vo výške 4 až 6 %. V Rakúsku je toto číslo na úrovni 18 %, a tým spolu so Švédskom, Fínskom, Holandskom či Dánskom zreteľne vyššie ako priemer celej únie.
Podľa Eurostatu malo v minulom roku v EÚ 80 % žien vo veku 20 až 24 rokov minimálne stredné (školské alebo odborné) vzdelanie oproti 75 % mužom. Podiel žien s vyšším vzdelaním pritom prevažuje vo všetkých členských krajinách EÚ okrem Českej republiky a Veľkej Británie, kde boli podiely rovnaké. V Rakúsku má maturitu alebo výučný list 87,6 % žien v porovnaní s 84,1 % mužov.
Čo sa týka študentov, ženy prevažujú takmer vo všetkých členských štátoch únie okrem Nemecka a Cypru, je kde podiel mužov a žien približne rovnaký. Úplne inak to však vyzerá v študijných smeroch zameraných na prírodné vedy, kde je podiel zastúpených žien len 37 %. Výnimky tu tvoria Taliansko a Portugalsko, kde študuje matematiku či informatiku takmer rovnaký počet žien ako mužov.
Informovala o tom rakúska agentúra APA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 20:29