StoryEditor

Deutsche Telekom zruší počas troch rokov 32 000 pracovných miest

02.11.2005, 15:19
Autor:
TASRTASR

Deutsche Telekom (DT) zruší počas troch rokov 32 000 pracovných miest. Firma so sídlom v Bonne vyčíslila, že proces ju vyjde na celkom 3,3 miliardy EUR, v prepočte 128,78 miliardy SKK.
K znižovaniu stavu zamestnancov DT prinútila zmena smerovania telekomunikačného odvetvia, rýchle tempo technologického vývoja a osobitne ostrá konkurencia na domácom trhu s pevnými telefonickými linkami a v sektore širokopásmovej siete. Deutsche Telekom zároveň informoval o zámere vytvoriť 6 000 nových pracovných miest.
Najviac sa redukcia pracovných miest dotkne práve divízie pre pevné telefonické linky T-Com. Tržby tejto podnikateľskej jednotky kvôli konkurencii už niekoľko rokov klesajú.
Spoločnosť nedá pred rokom 2008 výpoveď nikomu, znižovanie pracovných miest sa uskutoční prostredníctvom dobrovoľného odchodu zamestnancov a outsoursingom niektorých pozícií. DT mal ku koncu júna 244 000 zamestnancov, z toho viac ako 46 600 administratívnych pracovníkov.
Uvedený počet rušenia pracovných miest možno nie je definitívny. Budúce, ako aj jestvujúce možnosti zamestnania výrazne závisia od rozhodnutí regulačných úradov. Za predpokladu, že kvôli rozhodnutiam regulačných úradov dôjde k ohrozeniu výstavby siete z optických vlákien s vysokou rýchlosťou prenosu dát, hrozí likvidácia dodatočných 5 000 pracovných miest.
Deutsche Telekom dnes tiež informoval, že sa nepustí do zápasu do španielskou firmou Telefónica o britského mobilného operátora O2. Telefónica ponúkla v pondelok 26 miliárd EUR za O2. V prípade, že sa španielskej firme akvizícia podarí, stane sa po Vodafone druhým najväčším poskytovateľom mobilných telekomunikačných služieb v Európe.
Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
(1 EUR = 39,026 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 05:44