StoryEditor

EK sprísni prešetrovanie trhov s elektrinou a plynom

16.02.2006, 14:12
Eurokomisárka pre hospodársku súťaž Neelie Kroesová upozornila producentov plynu a elektrickej energie, že čelia novému protimonopolnému vyšetrovaniu, ktoré bude skúmať otvorenie týchto sektorov konkurencii. Kroesová, ktorá dnes informovala o predbežných zisteniach správy o energetických trhoch celej 25-člennej EÚ, však presne neidentifikovala konkrétne podniky.

Eurokomisárka pre hospodársku súťaž Neelie Kroesová upozornila producentov plynu a elektrickej energie, že čelia novému protimonopolnému vyšetrovaniu, ktoré bude skúmať otvorenie týchto sektorov konkurencii. Kroesová, ktorá vo štvrtok informovala o predbežných zisteniach správy o energetických trhoch celej 25-člennej Európskej únie, však presne neidentifikovala konkrétne podniky.
Podľa eurokomisárky začne Európska komisia (EK) v nadchádzajúcich týždňoch a mesiacoch individuálne protimonopolné vyšetrovania zamerané na oblasti, kde predpokladá porušovanie pravidiel hospodárskej súťaže, a kde by jej kroky znamenali hodnotný precedens. "Sme iba na začiatku obdobia intenzívnejšieho presadzovania protimonopolnej politiky. Môžem každému len odporučiť, aby riadne skontroloval svoje praktiky. Prevencia je vždy lepšia ako liečba." informovala Kroesová.
V oblasti zemného plynu bude EK skúmať dlhodobé exkluzívne kontrakty týkajúce sa plynu dodávaného potrubiami. Taktiež sa komisia zameria na firmy, ktoré vytvárajú nadmerné kapacity. Podľa Kroesovej budú ďalším pravdepodobným terčom vyšetrovania mechanizmy stanovovania cien pre veľkoobchod s elektrickou energiou, prednostne sa EK ďalej zameria na oblasť výmeny energie.
Eurokomisárka však povedala, že samotné protimonopolné kroky nebudú stačiť na vysporiadanie sa s významnými problémami, ktoré vyšetrovanie odhalilo. "Problémy sú jasné, primerané nápravné opatrenia však už menej," povedala Kroesová. Okrem iných krokov eurokomisárka spomenula, že využije možnosť kontroly poskytovanej štátnej pomoci a kontroly fúzií.
Kroesová zopakovala svoje znepokojenie nad piatimi oblasťami. Prvým problémom podľa nej je, že veľkoobchod s energiou je koncentrovaný v rovnakej miere, v akej bol predtým, než vlády začali privatizovať pôvodne štátom vlastnené energetické firmy. Po druhé, spotrebitelia nemajú možnosť výberu, pretože noví dodávatelia čelia ťažkostiam pri vstupe na trh. Za problematickú Kroesová ďalej označila tendenciu, ktorá smeruje k vytváraniu národných trhov a nepodporuje sa tak cezhraničná konkurencia. Štvrtým problémom je podľa komisárky to, že potenciálni záujemcovia o vstup na trh nemôžu získať informácie, ktoré potrebujú na efektívnu konkurenciu, z čoho ťažia súčasní hráči na trhu. "Tento problém nie je iba bariérou vstupu do odvetvia. Taktiež znižuje dôveru spotrebiteľov pri obchodovaní a bráni im uskutočňovať uvedomelé rozhodnutia." dodala komisárka. Posledným problémom je, že ceny nie sú stanovené efektívnym konkurenčným trhom. Napríklad väčšina cien plynu je naviazaná na ropu.

01 - Modified: 2003-02-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vek: 13,7 miliardy rokov 02 - Modified: 2003-02-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Webovské tipy 03 - Modified: 2003-02-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Predaj hudby má klesajúcu tendenciu 04 - Modified: 2003-02-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Polepené prsty hudobnej loby
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 01:09