StoryEditor

Čínsky výrobca telekomunikačnej techniky ZTE chce expandovať na nemeckom trhu

13.07.2005, 16:48
Autor:
TASRTASR

Najväčší čínsky výrobca telekomunikačnej techniky kótovaný na burze spoločnosť ZTE chce výrazne zvýšiť svoj podiel na nemeckom trhu. V súčasnosti vedie intenzívne rokovania s mobilnými operátormi a prevádzkovateľmi pevných liniek. ZTE sa s partnermi uchádza o miliardovú objednávku pre nový systém vysielačiek pre políciu v Nemecku. Okrem toho by chcela spoločnosť ZTE ešte tento rok uviesť na nemecký trh svoj vlastný mobil.
ZTE zamestnáva po celom svete 25 000 ľudí a jej ročný obrat predstavuje asi 4 miliardy USD, v prepočte 127,608 miliardy SKK. Veľké investície vkladá aj do výskumu a rozvoja. Ročný nárast koncernu predstavuje asi 35 %.
Na Európskom trhu však bude mať rivalov, ako sú Nokia, Siemens, Ericsson a Alcatel. Podľa šéfa nemeckej pobočky spoločnosti Haifeng Linga však má ZTE dobré šance. Má veľmi širokú paletu produktov. ZTE je jednou z mála firiem, ktorá ponúka kompletnú škálu telekomunikačnej techniky - od mobilných sietí až po mobilné telefóny. Siemens sa tohto nároku vzdal predajom svojej divízie mobilných telefónov spoločnosti BenQ.
Napriek tomu nebude pre firmu ľahké preniknúť na európsky trh. "Siemens a ostatní ponúkatelia majú vzťahy so svojimi zákazníkmi, ktoré v niektorých prípadoch trvajú 30 alebo 40 rokov," povedal Theo Kitz, analytik banky Merck Finck. Ak dokáže táto čínska firma zvyšovať svoje podiely na európskom trhu vlastnými silami, nepredstavuje to žiadne nebezpečenstvo. Niečo iné by bolo, keby chceli nejakú spoločnosť kúpiť, ako to urobil BenQ. Ďalšou možnosťou je získať podiely na trhu pomocou dumpingových cien. To by podľa Kitza poškodilo celý sektor.
Informovala o tom nemecká agentúra DPA.
(1 USD = 31,902 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 19:33