StoryEditor

Sewon už v Rimavskej Sobote zamestnal 500 ľudí

20.05.2007, 13:19
Autor:
TASRTASR

Už viac ako 500 ľudí pracuje v Rimavskej Sobote pre kórejskú spoločnosť Sewon ESC. Káblové zväzky do automobilov vyrábajú dočasne v jednej z hál spoločnosti Tauris, pretože v prenajatých objektoch kasární v súčasnosti pracujú na úprave výrobných priestorov.

Podľa hovorkyne Okresného úradu práce v R. Sobote Zuzany Kosorínovej investor plánuje v meste zamestnať až 1 200 ľudí, pričom nábor prebieha priebežne. Firma má záujem predovšetkým o ľudí so základným vzdelaním, z ktorých by mali tvoriť dve tretiny ženy.

"Vďaka Sewonu, ale nielen kvôli nemu, odišlo od začiatku roka z okresnej evidencie nezamestnaných 416 ľudí," povedala TASR hovorkyňa úradu. Percento nezamestnaných sa oproti januáru znížilo o dva body na 27,36 %.

Investor chce do roku 2009 v meste investovať celkove 118 miliónov Sk. Priestory bývalých kasární si prenajal od mesta na 10 rokov. Poslanci mestského zastupiteľstva odsúhlasili prenájom viac ako 5 000 štvorcových metrov areálu za 700 000 Sk.

Kórejská spoločnosť už má na Slovensku dva závody, v Lednických Rovniach a Hnúšti. V Hnúšti, kde sa začala etablovať na konci minulého roka, zamestnáva ďalších asi 350 ľudí. Káblové rozvody určené do počítačových systémov áut by mali smerovať najmä do žilinského závodu automobilky KIA.

V Rimavskej Sobote chcel vlani na jar začať výrobu prvý veľký investor. Nemecká spoločnosť Dräxlmaier však neskôr presunula plánovanú investíciu do Rumunska.

Dnes je rozbehnutá aj realizácia investície talianskej firmy Campagnaro Electrotecnica, ktorá už zaplatila štátu za areál bývalej tabakovej továrne. Firma bude vyrábať komponenty do elektrotechnického vybavenia pre bielu techniku Siemens, Emerson a Whirlpool. Zamestnať by mala v 1. polroku približne 50 až 60 ľudí, postupne prejdú na výrobu s 200 zamestnancami. Podľa informácií úradu práce však talianska spoločnosť ešte nábor zamestnancov nezačala.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 04:53