StoryEditor

Nová smernica EK umožní subvencovať hospodársky rozvoj východného Nemecka

25.07.2005, 14:32
Autor:
TASRTASR

Na doterajšom plošnom subvencovaní nových nemeckých spolkových krajín sa do roku 2010 nič nezmení a väčšina východonemeckých regiónov bude dostávať výdatnú pomoc aj neskôr. Vyplýva to z návrhu novej smernice komisárky EÚ pre regionálny rozvoj Neelie Kroesovej.
Keď sa rozhodne veľká firma vyrábať v nových spolkových krajinách, môže dostať subvencie až do výšky 30 % vlastnej hodnoty investície. Ak stredný alebo malý podnik vytvorí pracovné miesta, môže tam dostať podporu až 40-50 % svojich oprávnených nákladov. Po roku 2010 sa subvencovanie hospodárskeho rozvoja silnejších východonemeckých regiónov zníži o 10 %, na postavení slabších sa nič nezmení.
Pôvodne Kroesová plánovala uplatniť pravidlá o poskytovaní subvencií jednotne pre celú EÚ od roku 2007. V doterajšej výške by ich už nemali dostávať ani východonemecké regióny, v ktorých sa dosahuje viac ako 75-% priemerného hrubého domáceho produktu EÚ na obyvateľa. Avšak Zmluva o Európskom spoločenstve tieto výnimky pri splnení istých podmienok nevylučuje. Východonemecké regióny ich spĺňajú. Ak by nedostávali masívnu pomoc v rámci vnútronemeckého prerozdeľovania, zabrzdil by sa ich hospodársky a sociálny rozvoj.
Informoval o tom nemecký denník Süddeutsche Zeitung.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 19:13