StoryEditor

Príspevky na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa sa zvýšia

17.08.2005, 19:27
Autor:
TASRTASR

Návrh zákona o príspevkoch na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa, ktorý dnes vláda SR prerokovala a schválila, prináša výrazné zmeny vo finančnej podpore osobnej starostlivosti o dieťa inou fyzickou osobou ako rodičom.
Novou právnou úpravou predkladateľ, Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, reaguje aj na zmeny v zákone o rodine.
V návrhu sa upravuje poskytovanie troch druhov príspevkov pre dieťa a dvoch druhov príspevkov pre náhradného rodiča.
Cieľom poskytnutia jednorazového príspevku pri zverení dieťaťa do náhradnej starostlivosti je finančne podporiť zabezpečenie základného vybavenia dieťaťa pri začatí náhradnej starostlivosti a uľahčiť tak dieťaťu aj po materiálnej stránke príchod do náhradnej rodiny. Oproti súčasnosti, keď sa poskytuje suma v rozmedzí od 5 840 Sk do 7 650 Sk podľa veku dieťaťa, sa navrhuje jednotná výška príspevku pre všetky deti vo výške 8 840 Sk mesačne.
Jednorazový príspevok pri zániku náhradnej starostlivosti má uľahčiť osamostatnenie sa plnoletého dieťaťa. Podmienkou jeho poskytnutia je, aby náhradná starostlivosť pred dovŕšením plnoletosti trvala aspoň jeden rok. Ustanovenie sumy tohto príspevku sa navrhuje vo výške 22 100 Sk oproti súčasným 7 650 Sk.
Cieľom opakovaného príspevku dieťaťu je podporovať zabezpečenie uspokojovania potrieb dieťaťa, najmä prispieť na úhradu nákladov spojených s výživou, vzdelávaním a bývaním dieťaťa. Opakovaný príspevok dieťaťu, ktoré nemá príjem, sa navrhuje vo výške 3 320 Sk mesačne (v súčasnosti podľa veku dieťaťa od 2 340 Sk do 3 070 Sk). Ak má dieťa príjem opakovaný, príspevok je suma vo výške rozdielu medzi uvedenou sumou a príjmom tohto dieťaťa.
Opakovaným príspevkom náhradnému rodičovi MPSVR navrhuje finančne podporiť fyzickú osobu, ktorá vykonáva osobnú starostlivosť o dieťa, s ktorým nie je v príbuzenskom vzťahu v priamom rade, a ktorá splnila náročné predpoklady potrebné na zverenie dieťaťa do pestúnskej starostlivosti podľa zákona o rodine v nadväznosti na zákon o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele alebo je poručníkom dieťaťa a o dieťa sa osobne stará.
Oproti súčasnému stavu sa navrhuje jednotná výška opakovaného príspevku pre náhradného rodiča nezávisle od počtu detí, o ktoré sa stará. Vzhľadom na to, že sa navrhuje vylúčenie súbehu poskytovania opakovaného príspevku pre náhradného rodiča a rodičovského príspevku, navrhuje sa tento opakovaný príspevok ustanoviť v rovnakej výške ako je výška rodičovského príspevku. V navrhovanej sume 4 230 Sk je už premietnutá predpokladaná valorizácia rodičovského príspevku k 1. septembru 2005. V prípade zverenia troch a viac detí, ktoré sú súrodenci, navrhuje sa zvýšiť opakovaný príspevok náhradnému rodičovi o 1 000 Sk mesačne.
Za starostlivosť o každé zverené dieťa, ktoré je občanom s ťažkým zdravotným postihnutím navrhuje MPSVR poskytovať osobitný opakovaný príspevok náhradnému rodičovi, ak zabezpečovanie zvýšenej starostlivosti o takéto dieťa nie je riešené podľa zákona o sociálnej pomoci, čo znamená, že za starostlivosť o takéto dieťa náhradný rodič nepoberá príspevok za opatrovanie, nezabezpečuje dieťaťu opatrovateľskú službu a dieťaťu sa neposkytuje príspevok na asistentskú službu. Tento príspevok sa navrhuje poskytovať aj tým náhradným rodičom, ktorým nevzniká nárok na opakovaný príspevok náhradnému rodičovi. Navrhuje sa v sume 1 740 Sk mesačne za starostlivosť o každé takéto zverené dieťa.
Finančné prostriedky na príspevky na podporu náhradnej starostlivosti o deti sú rozpočtované v kapitole MPSVR na roky 2006 až 2007. V súvislosti s novou legislatívnou úpravou sa v rámci rozpočtovej kapitoly ministerstva navýšili prostriedky v rokoch 2006 a 2007 o 200 miliónov Sk, čo znamená, že predkladaný návrh zákona nevyžaduje ďalšie finančné prostriedky zo štátneho rozpočtu.
Účinnosť zákona MPSVR navrhlo od 1. januára 2006.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. máj 2024 01:43