StoryEditor

Pri Cypre by mala byť ropa asi za 400 mld. USD

11.02.2007, 16:44
Autor:
TASRTASR
Prejdú roky, kým sa spod morského dna pri Cypre dostane prvý barel ropy, uviedol to cyperský prezident Tassos Papadopulos.

Prejdú roky, kým sa spod morského dna pri Cypre dostane prvý barel ropy. Uviedol to cyperský prezident Tassos Papadopulos v rozhovore pre dnešné vydanie aténskeho denníka Vima. Dodal, že jeho vláda plánuje začiatok tendra na licenčné prieskumy 11 potenciálnych ropných blokov od 15. februára. Rozhodnutie vyvolalo podráždenú reakciu Turecka, ktoré je susedom Cypru na severe, a Turkov na ostrove, ktorí tvrdia, že zisk z ťažby ropy si chcú ponechať cyperskí Gréci.
Podľa prezidenta by sa však na prvý pozitívny výsledok prieskumných vrtov nemalo čakať šesť-sedem rokov. Objav sa má urobiť skôr.
Podľa predchádzajúcich štúdií by sa malo pod morským dnom pri Cypre nachádzať šesť až osem miliárd barelov ropy a jej hodnota sa odhaduje na 400 miliárd USD, v prepočte vyše 10,6 bilióna SKK. Ropa by sa mala nachádzať v hĺbke okolo troch kilometrov.
Prieskumné vrty, ktoré budú trvať dva až tri roky, by mali potvrdiť existenciu rezerv a ich komerčné využitie.
Medzinárodné spoločenstvo uznáva na ostrove za legálnu len vládu cyperských Grékov. Cyprus je od roku 1974 národne dôsledne rozdelený. Pred 33 rokmi využila Ankara pokus o štátny prevrat v Nikózii a jej armáda vtrhla na ostrov. Cyperskí Turci neskôr vyhlásili svoju republiku. Okrem Ankary ju však nikto neuznal.
Informoval o tom Reuters.
(1 USD = 26,623 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 00:48