StoryEditor

Deutsche Telekom musí konkurencii okamžite sprístupniť svoju VDSL sieť

21.08.2006, 14:57
Autor:
TASRTASR

Nemecký telekomunikačný operátor Deutsche Telekom (DT) musí konkurencii okamžite sprístupniť svoju novú vysokorýchlostnú sieť. Dnes to nariadila Európska komisia (EK).
EK schválila rozsiahly návrh bonnskej agentúry pre reguláciu telekomunikačného odvetvia, týkajúci sa otvorenia prístupu do siete Deutsche Telekomu. Eurokomisárka pre informačnú spoločnosť a médiá Viviane Redingová vyzvala nemecký regulačný úrad na okamžité presadenie navrhovaných opatrení. Povinnosť umožniť prístup do siete má podľa EK platiť rovnako pre siete DSL, ADSL aj VDSL. Podľa skoršieho vyjadrenie bonnského regulačného úradu sa návrh nevzťahoval na sieť VDSL.
Okolo novej siete Deutsche Telekomu existuje spor už dlhší čas. Nemecké úrady chcú VDSL sieť, ktorej vybudovanie stálo spoločnosť 3 miliardy EUR, čo je v prepočte asi 112,6 miliardy SKK, na limitované obdobie vyňať z regulácie. Redingová je však striktne proti tomu a nemeckej vláde hrozí právnymi krokmi. Naopak, Deutsche Telekom tvrdí, že si potrebuje udržať exkluzívne využívanie svojej siete, aby sa mu vrátili investície do nej.
Redingová poukazuje na dominantné postavenie spoločnosti a upozorňuje na to, že v rámci Európskej únie (EÚ) majú bývalé monopoly v tomto segmente v priemere asi 50-% podiel na trhu. Deutsche Telekom má však pri DSL pripojeniach podiel 62 % a pri širokopásmovom internete celkovo 60 %.
Nemecký telekomunikačný koncern zatiaľ inštaloval sieť VDSL v niektorých mestách a tvrdí, že nemusí otvoriť prístup k nej pre konkurenciu, pretože ide o nový typ služby.
Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
(1 EUR = 37,531 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 03:56