StoryEditor

Útoky v Londýne spôsobili britskej ekonomike škody asi za 3 miliardy GBP

15.07.2005, 14:41
Autor:
TASRTASR

Útoky samovrahov v prostriedkoch londýnskej mestskej dopravy sa budú nepriaznivo prejavovať v britskej ekonomike hlavne v nasledujúcich troch mesiacoch a jej výkon znížia maximálne o 3 miliardy GBP, čo je v prepočte vyše 170,7 miliardy SKK, teda 0,2 % hrubého domáceho produktu (HDP).
Obchody a podniky v centre Londýna už 7. júla, v deň útokov, zaznamenali výpadok v príjmoch 220 miliónov GBP. Počet zákazníkov bol v ten deň v nich o 77 % nižší, ako býva obvykle. Veľké straty majú londýnske divadlá a zábavné podniky, do ktorých neprichádzajú hlavne americkí turisti, ktorí veľmi citlivo reagujú na teroristické útoky. Ryanair, lacný letecký prepravca, za prvé štyri dni po výbuchu zaznamenal pokles rezervácií leteniek takmer o 10 %. Spoločnosť predtým prepravovala do Londýna denne približne 100 000 cestujúcich. Šéf spoločnosti Michael O'Leary rozhodol o zlacnení 3 miliónov leteniek do Londýna. Akcia by mala trvať do jesene. Podľa neho je dôležité, aby ľudia aj naďalej cestovali lietadlami. Predstavitelia British Airways však nepriaznivý vplyv útokov v leteckej doprave odhadujú len na krátky čas. Odvolávajú sa na skúsenosti, ktoré spoločnosť získala počas vojny v Perzskom zálive v roku 1991 a po teroristických útokoch v New Yorku v septembri 2001.
Medzinárodné turistické združenie WTTC pôvodne odhadovalo, že Britániu by malo tento rok navštíviť asi 31 miliónov turistov. Podľa spresnenej prognózy by ich malo prísť asi o 600 000 menej, hlavne do Londýna.
Útok samovrahov však prišiel vo veľmi nevhodnom čase. Spotreba silno zadlženého obyvateľstva po období jej búrlivého rastu počas 90. rokov až doteraz začala stagnovať. Znižovanie jeho finančných zdrojov sa začína prejavovať aj v poklese cien nehnuteľností. Nezamestnanosť vzrástla aj v júni a jej vzostup trvá už päť mesiacov po sebe, hoci jej 4,8-% miera nevyvoláva znepokojenie ani vlády ani obyvateľstva.
Väčšina analytikov predpokladá, že anglická centrálna banka Bank of England (BoE) na rokovaní vedenia 21. júla zníži základnú úrokovú mieru zo 4,75 % na 4,5 % a možno aj výraznejšie.
Informoval o tom rakúsky denník Die Presse.
(1 GBP = 56,967 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. jún 2024 14:14