StoryEditor

Vláda pokračuje podľa Mikloša v stratégii prejedania

30.11.2006, 13:15
Autor:
SITASITA

Priority, ktoré vláda SR zvolila v návrhu štátneho rozpočtu na rok 2007, sú podľa exministra financií Ivana Mikloša zlými prioritami pre rozvoj Slovenska a jeho konkurencieschopnosti. "Napriek tomu, že vláda rozšírila priestor o ďalšie 2,7 mld. Sk na kľúčové oblasti, ktorými sú vzdelávanie veda, výskum, inovácie a rozvoj cestnej infraštruktúry, teda najmä diaľnice a sociálna oblasť, nenavrhuje pridať z týchto prostriedkov nič. To svedčí o tom, že ide o pokračovanie vo vládnej stratégii prejedania," povedal Mikloš na štvrtkovej tlačovej besede. Prioritou nie je podľa neho napriek deklaráciám ani sociálna oblasť, pretože výdavky do sociálnej oblasti budú rásť pomalšie ako celkové výdavky. "Po tomto navýšení to bude platiť ešte viac," dodal Mikloš.
Podpredseda najväčšej opozičnej strany SDKÚ-DS ďalej poukázal na rozpory medzi deklaráciami vlády v návrhu štátneho rozpočtu (ŠR), tým, čo vláda tvrdí v Konvergenčnom programe Slovenska na roky 2006 až 2010, ktorý schválila na svojom stredajšom zasadnutí a tým, aká je realita. "Vláda tvrdí, že prioritou je znalostná ekonomika, vzdelanie, veda, výskum, inovácie a informačná spoločnosť. Opak je však pravdou, vyhlásenia sú opakovaným zavádzaním," vyhlásil Mikloš.
Podľa Mikloša vláda predpokladá, že ekonomika bude rásť nominálne o 10,1 % hrubého domáceho produktu (HDP), výdavky štátneho rozpočtu o 5,1 % HDP a celkové verejné výdavky o 7,5 % HDP. "Zároveň vláda predpokladá, že rast výdavkov do vysokých škôl bude na úrovni 2 % HDP, dokonca výdavky na vedu a výskum klesnú o 8,4 % HDP v roku 2007 pri celkovom 5-percentnom raste výdavkov zo ŠR," dodal Mikloš. Podľa neho nie je pravdou, že veda, výskum a vzdelávanie sú prioritou vlády, a že v roku 2007 prvýkrát za posledných päť rokov klesne podiel verejných výdavkov na HDP, ktoré idú do vysokých škôl a do vedy a výskumu. "V rokoch 2002 až 2006 podiel verejných výdavkov na vysoké školy vzrástol z 0,68 % HDP na 0,81 % HDP, v roku 2007 však klesne na 0,76 % HDP," skonštatoval Mikloš.
Kľúčovým je podľa exministra financií fakt, že z uvedených 2,7 mld. Sk vláda nenavrhuje ani korunu navyšovať v oblastiach, ktoré sú kľúčovými pre dlhodobý rozvoj SR. "Nakoniec rozdeľujú 2,7 mld. Sk, ale sama vláda priznala, že má dieru v ŠR vo výške 6 mld. Sk. Takmer 2 mld. Sk pritom tvorí vianočný príspevok," dodal Mikloš. Vláda nemá podľa neho žiadnu reálnu rozvojovú stratégiu, uprednostňuje okamžitú spotrebu pred investíciami do rozvoja budúcnosti. "Svedčí to o nekompetentnosti vlády a o zle stanovených prioritách," vyhlásil na záver Mikloš.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 07:30