StoryEditor

Odvodové zaťaženie podľa PAS treba znížiť a zjednodušiť

11.09.2006, 15:26
Autor:
TASRTASR
Podnikatelia označili odvodové zaťaženie za tretiu najväčšiu prekážku pre fungovanie a rast podnikania. Podnikatelia preto navrhujú odporúčania pre vládu. Tie vychádzajú z prekážok, ktoré v praxi sami identifikovali.

Znížiť a zjednodušiť súčasné odvodové zaťaženie na Slovensku vyzýva vládu SR Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) obhajujúca podmienky podnikania významných subjektov súkromného sektora. Oznámil to výkonný riaditeľ PAS Róbert Kičina.
Podnikatelia už v nedávnom prieskume PAS označili odvodové zaťaženie za tretiu najväčšiu prekážku pre fungovanie a rast podnikania. Aj výsledky analytického projektu Možnosti znižovania daňovo-odvodového zaťaženia z dielne tejto aliancie potvrdili nespokojnosť so stavom daňového a odvodového zaťaženia. Podnikatelia preto navrhujú odporúčania pre vládu. Tie vychádzajú z prekážok, ktoré v praxi sami identifikovali.
Podnikateľom podľa zistení PAS prekáža výška odvodových sadzieb, ktorých plošné zníženie by väčšina podporila aj za cenu rozšírenia odvodovej základne. Za ešte väčšie negatívum považujú časté zmeny, ktoré treba sledovať, duplicitné nahlasovanie informácií a riziko sankcií za nesplnenie si povinností. To spôsobuje, že nemálo daňovníkov sa odvodom vyhýba. Odborníci už upozorňujú na riziká pre verejné financie vyplývajúce zo starnutia populácie, ktoré v budúcnosti začne tlačiť na rast verejných výdavkov.
"Je treba pripraviť takú odvodovú schému, ktorá bude jednoduchšia, administratívne menej náročná a dlhodobo platná. Mala by stimulovať k plateniu a odrádzať od unikania daniam," uvádza sa v stanovisku PAS. Stabilné zníženie odvodov si nakoniec vyžiada redukciu miery štátneho prerozdeľovania.
PAS navrhuje opatrenia smerujúce k stabilizácii daňovo-odvodovej legislatívy a k lepšiemu informovaniu o pripravovaných zmenách. Ďalej by privítala "stotožniť hrubú mzdu zamestnanca so mzdovými nákladmi zamestnávateľa a zlúčiť odvodové sadzby daňového charakteru do 1 redistribučného odvodu." Ten by bol odvádzaný na jeden účet. Opatrenia by mali mať za následok zjednotenie výberu daní a odvodov, zjednodušenie ich výkazníctva a informačnej prepojenosti medzi príslušnými úradmi. PAS proti zneužívaniu sociálneho systému odporúča zverejniť zoznam beneficientov sociálnych dávok na internete, aby bolo zneužívanie solidarity verejne kontrolovateľné, myslí si PAS. Medzi opatrenia PAS zaradila aj verejnú diskusiu. Medzi otázkami sa nachádza postupná redukcia plnení a zásluhovosti v starobnom dôchodkovom poistení či obmedzenie zdravotnej starostlivosti hradenej z verejného rozpočtu tak, aby boli solidárne systémy udržateľné aj v budúcnosti. V systéme zdravotného poistenia je potrebné určiť, kto bude mať nárok na aký verejný servis s určením, kto bude servis zabezpečovať. Ide o zúženie zdravotného plnenia z verejného odvodového systému na ekonomicky závislú populáciu alebo razantnejšie rozšírenie množiny diagnóz, ktoré by z vlastných zdrojov hradili aspoň ekonomicky aktívni občania z úspor alebo dobrovoľného poistenia. Na príjmovej strane verejného rozpočtu možno nižšie sadzby odvodov dosiahnuť vyrovnaním odvodového zaťaženia všetkých typov príjmov fyzických osôb. Rozšírenie platenia odvodov v jednotnom režime sa má podľa PAS týkať všetkých príjmov fyzických osôb.
ku pop

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. jún 2024 06:03