StoryEditor

EÚ musí objasniť výhody bloku po odmietnutí ústavy Francúzskom a Holandskom

06.06.2005, 10:33
Autor:
TASRTASR

Európska únia musí objasniť ekonomické a politické výhody bloku potom, ako Francúzsko a Holandsko hlasovalo proti euroústave. Vyhlásil to komisár Európskej únie (EÚ) pre hospodárske a menové otázky Joaquín Almunia.
"Komisia sa musí všemožne snažiť, aby lepšie vysvetlila, čo je pridanou hodnotou európskej akcie, aké sú výhody opatrení robených vo veľkom," povedal Almunia.
Odmietnutie základného zákona únie Francúzskom a Holandskom vyvolalo obavy o budúcnosť európskej politickej, hospodárskej a menovej únie, hoci ústava nie je prepojená na euro. "Nie je dôvod, aby sa politická kríza dotkla eura: Ústava EÚ nič nepridáva k pravidlám regulujúcim monetárnu úniu. Euro je manželstvo starého typu, pri ktorom neexistuje rozvod," prirovnal Almunia.
Almunia prízvukoval, že francúzske a holandské hlasovania neznamenajú koniec pre jednotnú európsku menu. Eurokomisár tak reagoval na piatkové vyhlásenie talianskeho ministra práce Roberta Maroniho, že Taliansko by malo zvážiť návrat k starej národnej mene - líre.
Eurokomisár zopakoval, že zmenené pravidlá paktu stability, ktorý je pilierom spoločnej meny, by sa mali rigorózne aplikovať s cieľom zachovať menovú úniu. Ako dodal, hlavy členských krajín únie by mali pracovať ďalej na zaistení schválenia ústavy vo zvyšku bloku a Európska komisia by sa mala sústrediť na vymedzené ekonomické otázky.
Informovala o tom britská agentúra Reuters.
1 tim pop

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. jún 2024 00:48