StoryEditor

NBS neidentifikovala žiadne nové proinflačné faktory

28.11.2006, 14:40
Autor:
SITASITA

V októbri sa neobjavili žiadne nové faktory vplývajúce na zvyšovanie inflácie, čo bolo podľa guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Ivana Šramka jedným z dôvodov, prečo sa úrokové sadzby ani tento mesiac nezmenia. Ako ďalej uviedol na utorňajšej tlačovej konferencii po prerokovaní októbrovej situačnej správy v Bankovej rade (BR) NBS, inflácia dosiahla v porovnaní s predpokladmi centrálnej banky miernejšiu dynamiku a z hľadiska jej vývoja sa v ďalšom období neidentifikovali dodatočné porastové riziká. BR dokonca o zmene nastavenia menovej politiky cez úrokový kanála ani nehlasovala, keďže žiaden z jej členov nepredložil na akúkoľvek zmenu návrh.
Tie zatiaľ neprináša ani zverejnený rýchly odhad rastu hrubého domáceho produktu, ktorý svojim 9,8-percentným tempom výrazne prekročil aj očakávania NBS. "Vzhľadom na predbežné informácie o zdrojoch vysokej dynamiky rastu ekonomiky je možné predpokladať, že by nemusel predstavovať podstatný faktor budúcich inflačných tlakov. Dôležité však budú podrobnejšie informácie o jeho štruktúre, ako aj o dynamike mzdového vývoja v treťom štvrťroku," konštatoval Šramko. Rýchly rast HDP však podľa neho zatiaľ skôr naznačuje zvyšovanie produkčných schopností ekonomiky ako nepriaznivé dopady na cenový vývoj. "Preto nie je potrebné v súčasnosti meniť nastavenie úrokových sadzieb," dodal guvernér.
Centrálnej banke navyše v boji s inflačnými tlakmi v súčasnosti výrazne pomáha aj slovenská koruna, ktorej kurz voči euru sa niekoľkokrát v rade dostal na historické maximum. "Vývoj slovenskej koruny hrá významnú úlohu a tým, akým spôsobom slovenská koruna posilňuje, prináša sprísnenie menových podmienok do ekonomiky," konštatoval Šramko. Vývoj kurzu bude podľa neho rozhodovanie NBS o nastavení menovej politiky ovplyvňovať aj v ďalšom období, preto ho bude centrálna banka naďalej v aj v kontexte ďalších ukazovateľov pozorne sledovať.
Kľúčové úrokové sadzby v slovenskej ekonomike tak zostávajú aj v novembri nezmenené. BR NBS totiž v utorok rozhodla o ponechaní sadzieb na doterajšej úrovni, čo podľa hovorcu centrálnej banky Igora Baráta znamená, že limitná úroková sadzba pre dvojtýždňové sterilizačné repotendre zostáva vo výške 4,75 % p.a., jednodňová refinančná reposadzba na 6,25 % p.a. a jednodňová sterilizačná reposadzba zostane naďalej na úrovni 3,25 % p.a.
Centrálna banka menila základné úrokové sadzby v ekonomike zatiaľ štyrikrát v tomto roku. Od začiatku roka totiž BR NBS odhlasovala zvýšenie sadzieb zhodne o 50 bázických bodov vo februári a neskôr v máji. V júli rozhodla o zvýšení úrokových sadzieb pre dvojtýždňové sterilizačné repotendre o 50 bázických bodov a pre jednodňové refinančné obchody o 100 bodov. Zatiaľ posledné zvýšenie úrokových sadzieb, zhodne pre jednodňové ako aj dvojtýždňové obchody o 25 bázických bodov, odhlasovala banková rada v septembri.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 00:01