StoryEditor

Litva očakáva vyššiu infláciu aj rast HDP, ako predpokladala

04.10.2006, 20:58
Autor:
TASRTASR

Litva zvýšila prognózu inflácie pre roky 2006 a 2007. Tohtoročná inflácia v krajine by mala pôvodné očakávanie 2,9 % prekonať až o percento. V budúcom roku by podľa nového odhadu mala dosiahnuť až 4,7 % namiesto ešte v apríli očakávaných 2,8 %. Ministerstvo financií tiež oznámilo, že rast hrubého domáceho produktu (HDP) by podľa nového odhadu mal tento rok dosiahnuť 7,8 % a v budúcom roku 6,3 %. Aprílový odhad hovoril o 7,0 % respektíve 5,8 % v roku 2007.
Informácie prichádzajú po utorkovom vyhlásení predsedu litovskej vlády Gediminasa Kirkilasa, že vláda chystá nové opatrenia na utlmenie inflácie. Premiérove slová boli reakciou na pondelkovú návštevu eurokomisára pre hospodárske a menové záležitosti Joaquína Almuniu, ktorý pobaltskému štátu pripomenul, že má stále problémy s inflačným kritériom, ktoré je jednou z podmienok pre prijatie eura.
Almunia vyzval vládu, aby prijala nové opatrenia na zníženie inflácie a dodal, že súčasný inflačný vývoj krajinu vzďaľuje od vstupu do eurozóny. "V súčasnosti je referenčná hodnota z hľadiska inflačného kritéria 2,8 %. Súčasná úroveň inflácie v Litve je okolo 3,4 %. Podľa môjho odhadu môže tento rozdiel v najbližších mesiacoch ešte narásť, ak sa neprijme balíček týkajúci sa hospodárskej politiky, ktorý bude zameraný na zmenšenie inflačných tlakov," uviedol Almunia.
Brusel v máji odmietol Litvu pustiť do eurozóny od začiatku roka 2007 práve pre nesplnenie inflačného kritéria. Vilnius teraz dúfa, že spoločnú európsku menu prijme v roku 2010. Index spotrebiteľských cien v auguste v Litve medziročne vzrástol o 4,2 %.
Informoval o tom Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. jún 2024 00:00