StoryEditor

Vláda: Dôvody na odvolanie Jahnátka sú politicky vykonšturované

11.04.2007, 14:27
Autor:
TASRTASR

Vláda dnes vyjadrila nesúhlas s návrhom skupiny poslancov Národnej rady (NR) SR na vyslovenie nedôvery ministrovi hospodárstva Ľubomírovi Jahnátkovi. Dôvody, pre ktoré navrhujú ministra odvolať, vníma vláda ako politicky vykonštruované a účelové.
"Vláda SR oceňuje doterajšiu prácu Ministerstva hospodárstva (MH) SR pod vedením ministra Ľubomíra Jahnátka, a najmä jeho osobnú odvahu nazvať pravými slovami skutočnosti, ktoré sú neraz súčasťou obchodného prostredia," uvádza sa v stanovisku vládneho kabinetu.
Spolu 58 poslancov všetkých opozičných klubov NR SR podpismi potvrdilo návrh na odvolanie ministra hospodárstva SR Ľubomíra Jahnátka. Parlament bude o tom rokovať na mimoriadnej schôdzi, ktorú predseda NR SR Pavol Paška zvolal na piatok 13. apríla.
Opozícia zhodne kritizuje Jahnátka za jeho výroky o korupcii v zbrojárskom priemysle vyslovené pre týždenník Trend. Opozícia zastáva názor, že Jahnátek sa výrokmi diskvalifikoval a morálne neobstál, keď sám vyhlásil, že kryje korupciu štátnych firiem. Navyše, nabádal na korupciu. Obvinil médiá z prekrútenia jeho slov vyslovených pre Trend.
Programové vyhlásenie vlády SR, pripomína ďalej v stanovisku kabinet, si okrem iného dáva za úlohu rozvinúť a revitalizovať aj obranný priemysel SR za účelom posilniť obranný potenciál štátu a zhodnotiť prostriedky vložené do vývoja a výskumu v tejto oblasti. V zornom uhle vlády je tiež využiť obranný priemysel SR pri prípadnej modernizácii a prezbrojovaní ozbrojených síl, ako aj jeho užšie prepojenie na medzinárodné projekty spolupráce so štátmi Európskej únie (EÚ) a NATO.
"Na úspešnom plnení tejto úlohy sa spolupodieľa i MH na základe doterajšej tradície výroby špeciálnej techniky na Slovensku, výsledkov výskumu a vývoja klasických zbraňových systémov, do ktorých sa z verejných zdrojov vložili značné finančné prostriedky, ako aj doterajšie skúsenosti z oblasti obchodu so špeciálnou technikou," pripomína vláda v stanovisku k návrhu skupiny poslancov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 16:08