StoryEditor

V Austrálii sa vytvárajú podmienky na úplné zrušenie zákazu ťažby uránu

23.03.2007, 09:31
Autor:
TASRTASR

Austrália, na území ktorej sa nachádza 40 % známych svetových zásob uránu, ho v hospodárskom roku 2006/07 vyviezla do zahraničia 10 800 ton za 594 miliónov USD, v prepočte vyše 14,8 miliardy SKK. Informoval o tom Úrad poľnohospodárskych a priemyselných rezerv. Austrálsky vývoz uránu medziročne stúpol o 5,4 % a samotná jeho ťažba zaznamenala prírastok okolo 8 %.
Avšak dodávky uránu z Austrálie sú zatiaľ obmedzené tým, že jeho ťažba je povolená len v štáte Južná Austrália a vo federálnom území Severné teritórium. Nesmie sa ťažiť v štátoch, kde sú jeho ložiská najväčšie - v Západnej Austrálii a Queenslande. Čiastočný zákaz ťažby uránu súvisí s austrálskym protijadrovým hnutím v 70. rokoch minulého storočia.
V súčasnosti sa však predstavitelia miestnej vlády Queenslandu na čele s premiérom Petrom Beattiem vyslovujú za zrušenie starého obmedzenia.
Problematika rozvoja ťažby uránu v Austrálii bude témou konferencie Labouristickej strany, ktorá sa uskutoční na budúci mesiac. Konferencia sa bude konať v období, keď sa vo viacerých častiach sveta pokladá výstavba jadrových elektrární za jedno z východísk ako zabrániť ďalšiemu otepľovaniu atmosféry planéty.
Ceny uránu od roku 2005 vzrástli štvornásobne a v ostatných týždňoch dosiahli prírastok 13 %. Libra (0,373242 kg) uránu stojí už vyše 100 USD.
Austrália a Čína v januári ratifikovali dohodu o obchode s uránom, ktorá umožňuje austrálskym podnikom vyvážať ho na čínske územie. Austrálsky urán zatiaľ nedostane India, ktorá ešte doteraz nepodpísala dohodu o nešírení jadrových zbraní.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 19:59