StoryEditor

Cyprus podal oficiálnu žiadosť o prijatie eura v roku 2008

13.02.2007, 17:40
Autor:
TASRTASR

Cyprus dnes podal oficiálnu žiadosť, aby mohol vstúpiť do eurozóny v roku 2008. Podľa ekonómov to predovšetkým znamená, že úrokové sadzby v krajine by v najbližších 5 mesiacoch mali klesnúť na úroveň eurozóny.
V prípade schválenia žiadosti sa Cyprus stane druhou z 10 nových členov Európskej únie (EÚ) po Slovinsku, ktorá prijme spoločnú európsku menu. Euro by v roku 2008 chcela prijať aj Malta. "Práve sme formou listu doručili svoju žiadosť pánovi Almuniovi a pánovi Trichetovi," uviedol cyperský minister financií Michael Sarris pre agentúru Reuters.
Hovorkyňa Európskej komisie (EK) Amelia Torresová v Bruseli potvrdila doručenie žiadosti. "Dnes ráno sme dostali túto žiadosť a chystáme sa ju preskúmať. Predpokladáme, že príslušné hodnotenia budú k dispozícii v polovici mája."
Podľa ekonómov by Cyprus mal splniť všetky podmienky nutné na prijatie eura. Deficit verejných financií by v tomto roku mal dosiahnuť 1,6 % hrubého domáceho produktu (HDP) a inflácia by sa mala pohybovať pod úrovňou 2 %. Verejný dlh má klesajúcu tendenciu a na konci roka by mal dosiahnuť 60,5 % HDP.
Hlavná úroková sadzba je v súčasnosti na Cypre na úrovni 4,5 %, čo je o 100 bázických bodov viac ako v eurozóne. Cyprus musí pred prijatím eura tento rozdiel odstrániť, preto sa očakáva znižovanie úrokových sadzieb zo strany Cyperskej národnej banky, ktorá bude najbližšie rozhodovať o úrokových sadzbách 23. februára.
Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 01:41