StoryEditor

Na horných Kysuciach klesá nezamestnanosť

04.03.2007, 13:42
Autor:
TASRTASR

Priemerná miera nezamestnanosti v okrese Čadca v roku 2006 bola zhruba 7-%, pričom v Žilinskom kraji sa pohybovala okolo 8 %. V tom istom roku bola na Slovensku priemerná miera nezamestnanosti približne 10 %. Podľa informácií z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Čadci na trhu práce na horných Kysuciach sa presadzujú ľudia s kvalifikáciou, skúsenosťami a so vzdelaním. V evidencii zostávajú nekvalifikovaní ľudia, ktorí navyše majú aj zlý zdravotný stav.

V regióne však narastá počet nezamestnaných žien, ktoré sa najčastejšie zamestnávajú v sezónnych prácach v stavebníctve alebo lesníctve. Takáto situácia zásadne nerieši nezamestnanosť žien. Mali by dostať väčšie šance napríklad v automobilovom, strojárskom alebo v textilnom priemysle. Podľa úradu sa budú musieť ženy v tomto roku viac rekvalifikovať. Len tak sa môžu uchádzať o trvalé zamestnanie vo firmách, ktoré sa už na Kysuciach etablovali. Predovšetkým je to INA Kysuca, a. s., Kysucké Nové Mesto na výrobu ložísk, AVC, a. s., Čadca zameraná na automobilový priemysel alebo TI-Hanil Slovakia, s. r. o., Čadca, ktorá vyrába plastové prepravky.

Mnohí obyvatelia horných Kysúc si hľadajú prácu v zahraničí, najmä v Českej republike. Najviac ich je na severnej Morave, kde v tomto roku začína stavať závod juhokórejská automobilka Hyundai. V ostatných dvoch rokoch najmä mladí ľudia z horných Kysúc odchádzajú pracovať do západoeurópskych krajín, predovšetkým do Nemecka a Rakúska.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 20:39