StoryEditor

Deficit zahraničného obchodu mierne horší ako čakal trh

11.09.2006, 16:55
Autor:
SITASITA
Zahraničný obchod skončil v júli mierne horšie, ako očakával trh. Deficit dosiahol v júlovej zahranično-obchodnej bilancie 7,3 mld. Sk, čo znamenalo medziročné zhoršenie o 2,3 mld. Sk.

Zahraničný obchod skončil v júli mierne horšie, ako očakával trh. Podľa predbežných informácií Štatistického úradu SR (ŠÚ) dosiahol deficit júlovej zahranično-obchodnej bilancie 7,3 mld. Sk, čo znamenalo medziročné zhoršenie o 2,3 mld. Sk. "Vo všeobecnosti toto číslo bolo mierne horšie ako čakal trh, no nie natoľko, aby to vyvolalo reakciu na devízovom trhu. Exportná výkonnosť ekonomiky je stále veľmi dobrá," konštatoval analytik Tatra banky Juraj Valachy. Ako dodal, import na druhej strane stále pravdepodobne trpí vysokými cenami ropy, silným investičným dovozom a z časti aj dovozom tovaru na medzispracovanie. "Tlaky na import budú pravdepodobne pokračovať aj v ďalších mesiacoch, aj keď by mali byť o niečo menšie. Zároveň by malo dochádzať k ešte výraznejšiemu nárastu," povedal Valachy.
Horší výsledok júlového zahraničného obchodu podľa analytika VÚB banky Martina Lenka sčasti predznamenávalo aj spomalenie tempa rastu priemyselnej produkcie za mesiac júl na 8,3 % z júnových 12 %. Za spomalením rastu priemyselnej produkcie pritom stál pokles výroby koksu, rafinovaných ropných produktov a jadrových palív ako aj pokles v ťažbe energetických surovín aj spomalenie výroby textílií a odevov. Pozitívnym faktorom ale podľa neho ostáva silný rast v automobilovej výrobe, ktorý v júli dosiahol takmer 28 %, a výroby elektrických a optických zariadení, ktoré by po zvyšok roka mali zlepšovať saldo zahraničného obchodu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 17:27