StoryEditor

Ness Technologies po SR dodala informačný systém katastra nehnuteľností aj ČR

20.06.2005, 16:28
Autor:
TASRTASR

Dodávateľ IT riešení spoločnosť Ness Technologies (NSTC), ktorá sa pred rokom stala dodávateľom Katastrálneho portálu (KaPor) Úradu geodézie, kartografie a katastra SR, sa už etablovala aj na českom trhu.
V spolupráci s Českým úradom zememeračským a katastrálnym (ČÚZK) úspešne dokončila prechod informačného systému katastra nehnuteľností (ISKN) na novú technologickú a aplikačnú štruktúru. "Realizácia projektu KaPor znamená ďalší krok v rozvoji ISKN, ktorý umožňuje bezplatné nazeranie do katastra nehnuteľností a poskytovanie radu on-line služieb pre súkromné a verejné organizácie," uviedol podpredseda ČÚZK Oldřich Pašek. Migrácia technologickej a aplikačnej štruktúry sa týkala pražskej centrály a všetkých 110 územných pracovísk ČÚZK. Medzi prínosy projektu patrí okamžitá dostupnosť informácií z katastra z ktoréhokoľvek miesta, uľahčenie fungovania štátnej správy prepojením katastra nehnuteľností s ďalšími verejnými registrami a zjednodušenie fungovanie trhu s nehnuteľnosťami.
Na medzinárodnej konferencii ISSS 2005 v Hradci Králové získali ocenenie Český zavináč dva projekty nadväzujúce na český ISKN. Projekt overovanie vlastníctva nehnuteľností pomocou diaľkového prístupu ku katastru nehnuteľností pre posudzovanie hypotekárnych úverov, realizovaný v Českej sporiteľni a rovnaký projekt pre potreby katastra nehnuteľností, ktorý spadá pod Úrad mestskej časti Praha 6. "Projekty sú ukážkou, ako možno využiť IT na skvalitnenie služieb verejnej správy a zlepšiť komunikáciu medzi štátom, súkromnou sférou a občanmi," vyzdvihol prezident firmy Ness pre Európu Ivan Hruška.
Vzhľadom na budúcnosť rozvoja IT Zuzana Hajdučková zo spoločnosti Ness Slovakia podotkla, že na Slovensku je prevádzkovateľom projektu KaPor Geodetický a kartografický ústav Bratislava a projekt po ukončení bezchybného roku fungovania vstúpil do ďalšej fázy svojho rozvoja.
Americká firma NSTC má v regióne strednej a východnej Európy tri dcérske spoločnosti, v SR, ČR a Rumunsku. Ponúka riešenia, vrátane outsourcingu a offshore, systémovej integrácie a vývoja softvéru na zákazku. Zákazníkmi NSTC je viac ako 500 štátnych a súkromných subjektov. Operuje v 15 štátoch sveta, zamestnáva vyše 100 popredných dodávateľov softvéru a hardvéru.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. máj 2024 01:39