StoryEditor

Zmluva o ochrane investícií medzi SR a Kanadou bude v súlade s rámcom EÚ

19.10.2005, 13:23
Autor:
TASRTASR

Každý bilaterálny alebo multilaterálny záväzok Slovenskej republiky nad rámec spoločnej obchodnej politiky EÚ alebo ten, ktorý by akýmkoľvek spôsobom zasahoval do realizácie tejto politiky v rámci vnútorného trhu, by znamenal porušovanie záväzkov člena Európskej únie. Z tohto dôvodu je potrebné tieto zmluvné vzťahy právne upraviť a dať ich do súladu so zmluvnou základňou EÚ.
V tejto súvislosti vláda SR na svojej dnešnej schôdzi prerokovala a vyjadrila súhlas s legislatívno-technickými pripomienkami - návrh na uzavretie zmluvy medzi SR a Kanadou o podpore ochrane investícií. Po vstupe do EÚ prijala SR záväzky, podľa ktorých všetky medzinárodné zmluvy, ktoré sú nekompatibilné s povinnosťami vyplývajúcimi z členstva SR v EÚ, musia byť opätovne prerokované alebo ukončené vstupom do EÚ.
Jednou z bilaterálnych investičných dohôd, ktorú je SR povinná zosúladiť s acquis communautaire je aj dohoda medzi vládou Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky a vládou Kanady o podpore a ochrane investícií z roku 1992. Problematické ustanovenia dohôd boli identifikované v oblasti voľného pohybu kapitálu a platieb, doložke najvyšších výhod a národného zaobchádzania, ktoré sú vo výlučnej kompetencii Európskeho spoločenstva. Dohoda s Kanadou je v rozpore so samotnými princípmi hospodárskej a menovej únie v tom, že prijaté medzinárodné záväzky môžu narušiť výkon spoločnej obchodnej politiky EÚ a obmedzujú flexibilitu EÚ pri uplatňovaní nástrojov obchodnej politiky. Poskytnuté preferencie by mohli spôsobiť nejednotnosť aplikovania opatrení na trhu EÚ.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 16:31