StoryEditor

E.ON: Výpadok elektrickej energie 4. novembra spôsobil ľudský faktor

16.11.2006, 07:57
Autor:
TASRTASR

Výpadok elektrickej energie, ktorý postihol časť západnej Európy 4. novembra, spôsobila chyba peronálu nemeckej spoločnosti E.ON.
V sobotu večer dňa 4. novembra prišlo k preťaženiu elektrickej siete na severe Nemecka, ktorú prevádzkuje E.ON. Stalo sa to potom, ako E.ON odpojil vedenie cez rieku Emža, aby umožnil jednej z lodí bezpečne preplávať. Následne zostalo bez prúdu niekoľko miliónov obyvateľov západnej Európy. Len vo Francúzsku bolo nakrátko bez svetla asi 5 miliónov ľudí. Aj státisíce domácností v Nemecku, belgickom Flámsku i v niektorých regiónoch Talianska a Španielska sa museli zaobísť bez elektriny. Po približne polhodine až hodine prúd opäť naskočil.
"Zistilo sa, že výpadok prúdu spôsobil ľudský faktor. Nebol to dôsledok technickej chyby na elektrickej sieti spoločnosti E.ON," uviedol dnes predstaviteľ E.ON Energie. Koncern tiež informoval, že správu týkajúcu sa príčin výpadku zaslal nemeckej agentúre pre sieťové odvetvia Bundesnetzagentur. Dodal, že bude pokračovať v detailnom prešetrení príčin výpadku.
Podľa člena predstavenstva spoločnosti E.ON Energie Klausa-Dietera Maubacha personál mylne predpokladal, že odpojenie kábla nepovedie k preťaženiu ani v prípade výpadku ďalšieho kábla, čo sa aj stalo o polhodiny neskôr. Následné preťaženie spôsobilo domino efekt v európskych elektrických sieťach a úplnému kolapsu sa predišlo núdzovou reakciou, ktorá rozdelila siete.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 09:23