StoryEditor

CRA RATING AGENCY zvýšila ratingy J&T BANKY so stabilným výhľadom

19.09.2005, 15:48
Autor:
TASRTASR

CRA RATING AGENCY, a. s., zvýšila ratingy J&T BANKY, a. s., na Ba+, czBaa+, czP2 so stabilným výhľadom.
"CRA RATING AGENCY s ohľadom na kvalitatívny posun J&T BANKY v oblasti prevádzkových činností a s prihliadnutím na dlhodobé finančné výsledky banky zvýšila jej dlhodobý lokálny CRA Rating zo stupňa czBaa na stupeň czBaa+," uviedol Pavel Rudiš, senior analytik CRA.
Agentúra tiež hodnotila očakávaný krátkodobý vývoj. "Najmä vzhľadom na kapitálovú vybavenosť banky a jej schválené posilnenie o 1 miliardu Kč (v prepočte 1,32 miliardy SKK), likvidnú pozíciu banky a minimálny podiel klasifikovaných úverov v portfóliu, ktorý vznikol v súvislosti s činnosťou banky, udelila spoločnosti J&T BANKA krátkodobý CRA Rating na úrovni czP-2," zhodnotil Rudiš.
CRA ocenila doterajšie výsledky hospodárenia banky a prijaté opatrenia v oblasti riadenia jej kreditného rizika. Ďalší potenciál v raste banky vidí v pripravovanom otvorení bankovej pobočky na Slovensku, kde má zázemie rad projektov a spoločností skupiny J&T. CRA pozitívne hodnotí i dosahovanie nadpriemerných úrokových marží v rámci trhového porovnania. Odsúhlasené navýšenie základného kapitálu spoločnosti otvára cestu k vyššej úverovej angažovanosti a posilňuje jej potenciál v rámci využívania trhových príležitostí. V oblasti corporate governance CRA kladne vníma začatý proces oddelenia manažmentu spoločnosti od akcionárov, ktorých úloha sa mení na dozorujúcu a kontrolnú.
J&T BANKA, a. s., je členom skupiny J&T. Skupina svoje hlavné aktivity a služby rozvíja predovšetkým v oblastiach korporátnych investícií, realitného developerstva, privátneho bankovníctva, obchodovania a zabezpečovania servisných služieb na verejných trhoch. Za prvých 6 mesiacov roku 2005 dosiahla akciová spoločnosť J&T BANKA zisk pred zdanením 135 miliónov Kč. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to predstavuje nárast o 69,77 %. Bilančná suma banky vzrástla na 13,8 miliardy Kč, čo je nárast o 48,87 % oproti prvým 6 mesiacom roka 2004. Objem vkladov klientov sa zvýšil o 45,87 %.
CRA RATING AGENCY, a. s., pôsobí na trhu s ratingovými službami už 8. rok. V októbri 2000 podpísala dohodu o pridružení s ratingovou agentúrou Moodys Investors Service a stala sa tak 6. afiláciou Moodys na svete a jedinou v strednej Európe. Moody`s Investors Service, dcérska spoločnosť Moody`s Corporation je lídrom v poskytovaní kreditných ratingov, výskumov a analýz, ktoré zahŕňajú úverové nástroje a cenné papiere na globálnych kapitálových trhoch.
TASR o tom informoval riaditeľ odboru marketingu J&T BANKY Petr Málek.
(1 CZK = 1,319 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 17:51