StoryEditor

Vláda odobrila návrh dohody s ČR o skladovaní ropných výrobkov

06.12.2006, 12:38
Autor:
SITASITA

Vládny kabinet sa v stredu opätovne zaoberal návrhom dohody medzi Slovenskom a Českou republikou o uskladnení časti slovenských núdzových zásob ropných výrobkov na území ČR. Návrh dohody pritom ministri predchádzajúcej vlády schválili v polovici mája tohto roka, dodatočné návrhy a pripomienky zo strany Európskej komisie si vynútili adminstratívno-technickú úpravu tejto dohody. Dohoda umožňuje Slovensku skladovať ropu a ropné výrobky na území ČR, keďže Slovensko nedisponuje dostatočnými kapacitami a do roku 2008 musí mať skladové kapacity na úrovni 90-dňovej spotreby krajiny.
Podľa harmonogramu tvorby núdzových zásob je na zabezpečenie 90-dňových zásob potrebné skladovať okolo 206 tis. ton ropy a 434 tis. ropných výrobkov. "Skladovacie kapacity na ropu sú dostatočné, ale pre skladovanie potrebného objemu ropných výrobkov chýba okolo 132 tis. ton, pričom deficit skladovacích kapacít pre rok 2006 predstavuje okolo 32 tis. ton a pre rok 2007 už približne 90 tis. ton," konštatuje Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR). Ak by sa do roku 2008 nepodarilo vyriešiť problém nedostatku skladových kapacít, nedodržalo by Slovensko európsku smernicu, za čo by mohlo dostať pokutu alebo inú sankciu.
Uskladnenie časti zásob na území ČR je výhodné z hľadiska dobrého prepojenia dopravnej infraštruktúry, cestnej i železničnej a rýchlej dostupnosti k zásobám v prípade núdze. "Podľa prieskumu SŠHR z decembra 2005, spoločnosti, ktoré sa zaoberajú skladovaním ropy a ropných výrobkov v ČR, disponujú dostatočnými voľnými kapacitami pre uskladnenie ropy a ropných výrobkov. Sadzby za skladovanie v ČR sa pohybujú na cenovej úrovni blízkej úrovni nákladov na skladovanie v SR a sú výrazne nižšie ako sadzby v iných krajinách," uvádza sa v materiáli.
V roku 2006 by mali celkové núdzové zásoby ropy a ropných výrobkov predstavovať 508,8 tis. ton a udržiavať ich Slovensko musí na úrovni spotreby 73 dní. O rok neskôr by mali byť núdzové zásoby v SR v objeme 577 139 ton, pričom povinnosť udržiavať zásoby je stanovená na 82 dní. Podľa Európskej únie musí Slovensko v roku 2008 udržiavať zásoby na 90 dní, čo znamená 640 526 ton ropy a ropných výrobkov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 12:10