StoryEditor

Dovolenka na jachte

18.06.2007, 00:00
V PRAVIDELNEJ RUBRIKE od pondelka do štvrtka vám prinášame praktické a užitočné rady na letnú dovolenku. Dnes na tému DOVOLENKA NA JACHTE.

Ak chcete ísť na dovolenku a túžite po niečom zaujímavom, skúste jachtu. Pobyt na jachte vám umožní, aby ste dni svojho odpočinku strávili netradične, novým a vzrušujúcim spôsobom. Je to dovolenka, ktorú si vytvárate podľa svojej nálady - vy rozhodujete, kde a ako strávite svoj čas. Či sa budete stále plaviť, objavovať nové ostrovčeky, ponárať, alebo každý deň zakotvíte v inom prístave a preskúmate mesto a domáce krčmičky.
Nové zážitky
Dovolenka na jachte prináša so sebou množstvo zážitkov, ktoré nikde inde nenájdete. Plavba po mori, kúpanie v panenských zátokách ďaleko od preplnených pláží, objavovanie nových, nepoznaných miest - to všetko môžete na jachte zažiť a splniť si tak predstavy o aktívne prežitej dovolenke, na ktorú budete ešte dlho spomínať. Úplne ideálnymi sú na to pobrežia Chorvátska, Talianska, Čiernej Hory a Slovinska.
Jachty sa zvyčajne prenajímajú pre skupinky ôsmich až desiatich ľudí. K dispozícii máte kajuty na spanie, toalety a kompletne vybavenú kuchynku.
Pri takejto dovolenke netreba zabudnúť na to, že jachtu musí niekto viesť. A tu máte na výber: cestovná kancelária vám môže zabezpečiť skúseného kapitána, takže nemusíte mať žiadne starosti. Ak však nechcete byť iba pasívnym jachtárskym návštevníkom, ale túžite prevziať iniciatívu do vlastných rúk, môžete si spraviť kapitánsky kurz aj vy.
Ako sa stať kapitánom
Kurzy bývajú približne týždenné. Počas kurzu sa býva priamo na jachtách, na ktorých sa študuje a predovšetkým plaví. Učí sa navigácia, námorná abeceda, označenie bójí, čítanie z námorných máp, vodné cesty, meteorológia, základné pravidlá bezpečnej plavby na mori, práca s kompasmi, vysielačkou a ďalšími prístrojmi. Nezabúda sa na základy námorného práva ani bežnú údržbu lode. Súčasťou intenzívneho kurzu je nočná plavba, pri ktorej sa precvičí nočná orientácia a navigácia medzi ostrovmi. Veľký dôraz sa kladie na manévrovanie v prístave, vyväzovanie plachetnice a kotvenie v zátokách. Po týždni vás čakajú skúšky a ak ich úspešne absolvujete, nič vám už nebráni jachtu riadiť.
Cena prenájmu jácht v prepočte na celú posádku nemusí byť omnoho vyššia, ako by vás stála luxusná dovolenka - pohybuje sa v prepočte približne od 50- do 100-tisíc korún.
Treba však myslieť na to, že základná cena nezahŕňa napríklad prístavné poplatky alebo palivo, takisto pri prenájme musíte zložiť kauciu, ktorú vám potom vrátia. Tá môže byť vo výške 35- až 50-tisíc korún.

Zajtra v HN
Brigáda na super lodi

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dovolenka-s-hn, menuAlias = dovolenka-s-hn, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 13:47