StoryEditor

Putin: Ruská ekonomika je extrémne neefektívna

08.02.2008, 14:59
Autor:
SITASITA
Ruský prezident Vladimir Putin v piatok varoval, že ekonomika krajiny je veľmi neefektívna a ak sa Rusku nepodarí diverzifikovať príjmy z exportu ropy a zemného plynu, mohlo by to ohroziť existenciu štátu.

"Hlavným problémom ruskej ekonomiky je jej mimoriadna neefektívnosť," povedal Putin v prejave k regionálnym guvernérom a parlamentným lídrom v Moskve v súvislosti s nízkou produktivitou práce v krajine.
Putin naliehavo vyzval k zásadnej modernizácii hospodárstva a uviedol, že Rusko je príliš závislé na sektore prírodných zdrojov. "Zatiaľ sme modernizovali hospodárstvo len postupne," vyhlásil. "To viedlo k rastúcej závislosti na dovoze tovarov a technológií a k posilňovaniu našej roly ako energetického prívesku svetovej ekonomiky," pokračoval prezident. "Ak bude vývoj pokračovať podľa tohto scenára, nebudeme schopní zaistiť bezpečnosť krajiny či jej normálny vývoj a ohrozíme samotnú jej existenciu," pohrozil Putin.
V prejave, ktorý načrtol jeho víziu vývoja Ruska do roku 2020, Putin zdôraznil najmä "silné" byrokratické prekážky, ktorým čelia malé a stredné podniky v Rusku. "Založenie súkromného podniku trvá niekoľko mesiacov. Na každý úrad musíte ísť s úplatkom: hasiči, zdravotná inšpekcia, gynekológ. Koho vynecháte? Je to hrozné," vyhlásil Putin. Zároveň však vyzdvihol hospodárske úspechy krajiny počas ôsmich rokov pod jeho vedením a poukázal na takmer dvojnásobný rast dôchodkov i platov vo verejnom sektore ako aj na zníženie miery chudoby takmer o polovicu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 01:40