StoryEditor

Duleba: Ruská opozícia nemá šancu osloviť voličov

01.12.2007, 14:37
Autor:
TASRTASR
V ruských štátnych médiách má jednoznačne dominantný priestor Kremľu blízka strana Jednotné Rusko a opozičné subjekty majú obmedzené možnosti komunikovať s verejnosťou.

Pre TASR to povedal Alexander Duleba zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

Ako jeden z dôkazov uviedol fakt, že Jednotné Rusko, predpokladaný jednoznačný víťaz nedeľňajších volieb, sa síce odmietlo zúčastniť na mediálnych diskusiách predvolebnej kampane, kde má každá strana vyhradený rovnaký mediálny priestor, ale napriek tomu stále jednoznačne vedie v prieskumoch verejnej mienky. Táto situácia môže podľa neho nastať práve vďaka tomu, že v ostatnom vysielacom čase patrí Jednotnému Rusku jednoznačne dominantný priestor.

Po formálnej stránke v Rusku existuje demokracia - krajina má parlament či slobodné voľby; v skutočnosti však podľa Dulebu ide o demokraciu, ktorú možno označiť za riadenú, alebo termínom "suverénna", zavedeným šéfom kremeľskej ideológie Vladislavom Surkovom.

Prezident Vladimir Putin má v rukách totálnu moc, je hlavou výkonnej moci, ale zároveň tým, že môže vydávať dekréty, je zdrojom legislatívnej moci. Je marginalizovaná úloha parlamentu a politických strán a je znemožnená náležitá politická súťaž. Systém je riadený, inštitúcie vznikajú zhora a ich cieľom je mať pod kontrolou verejný život, povedal Duleba.

"Prezident každý rok rozdeľuje nemalé sumy na podporu mimovládnych organizácií v Rusku, pričom dve tretiny z tejto podpory dostávajú mládežnícke organizácie blízke Kremľu, čiže podporujú sa organizácie, ktoré sú politicky lojálne," uviedol.

Opoziční predstavitelia ako Garri Kasparov sú podľa neho na ruskej politickej scéne úplne marginálni. Ako konštatoval, Kasparov nemá ako osloviť ruských voličov a preto je nútený uchyľovať sa k zúfalým pokusom, ako je vyprovokovanie potýčok s políciou na demonštráciách, po ktorých nasleduje zatýkanie - inak totiž nemá ako upozorniť voličov na to, že existujú aj iné politické strany s inými víziami ako má Jednotné Rusko.

"Medzi Kremľom a ruskou verejnosťou bol ešte za (exprezidenta Borisa) Jeľcina postavený akýsi čínsky múr, ktorý oddeľuje verejnosť od opozície voči Kremľu. A ten múr stojí na niekoľkých pilieroch: totálna kontrola štátnych médií (tí, čo majú iné názory, nemajú šancu osloviť verejnosť), kontrola ekonomiky a sociálna zodpovednosť kapitálu - ruský podnikateľ nielenže platí dane, ale ¤dobrovoľne¤ podporuje verejné programy, ako výstavba ciest, škôl, atď, čo by malo byť inak v kompetencii vlády z odvedených daní," uviedol Duleba.

V súčasnom Rusku už podľa neho svojím spôsobom existuje istá forma kultu osobnosti, pričom jedným z dôkazov môžu byť tzv. "putingy" - demonštrácie, kde zaznievajú výzvy Putinovi, aby zotrval vo funkcii aj na tretie volebné obdobie. Duleba poukázal aj na spôsob, akým jednostranným spôsobom ruské štátne médiá pokrývajú Putinove aktivity.

Vladimir Putin na jednej strane ekonomicky stabilizoval a posilnil Rusko, na druhej strane však manipuluje s verejnou mienkou a eliminuje iné politické názory, dodal Duleba.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 12:01