StoryEditor

Carla Del Ponteová na kontrole v Srbsku

20.09.2007, 14:36
Autor:
SITASITA

Hlavná žalobkyňa Medzinárodného trestného tribunálu (ICTY) Carla Del Ponteová pricestovala vo štvrtok do Belehradu, aby skontrolovala výkon Srbska pri pátraní po vojnových zločincoch. Ich dolapenie je hlavnou podmienkou, ktorá stojí Srbsku v ceste k teoretickému členstvu v Európskej únii (EÚ). Del Ponteová sa stretne so srbským prezidentom Borisom Tadičom, srbským premiérom Vojislavom Koštunicom a ministrom Rasimom Ljajičom, ktorý má na starosti vzťahy s ICTY.
Návšteva žalobkyne je vzhľadom ku srbskej ambícii dosiahnuť členstvo v EÚ kľúčová. Jedinou prekážkou k podpisu Stabilizačnej a asociačnej dohody (SAA) s EÚ je jej správa, ktorú na základe svojich zistení v Belehrade predloží Bruselu. Dohoda je základným krokom pre túto balkánsku krajinu, aby sa pripojila k 27-člennému bloku a ešte pred dosiahnutím oficiálneho štatútu kandidáta na členstvo v EÚ jej prinesie možnosť čerpať z ekonomických a obchodných benefitov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 14:52