StoryEditor

Čína zavedie pred komunistickým zjazdom opatrenia proti médiám

15.08.2007, 09:50
Autor:
SITASITA

Čína v stredu oznámila, že pred zjazdom Komunistickej strany Číny zavedie rozsiahle prísne opatrenia proti "nepravdivým správam" a nelegálnym publikáciám. Oznam vyšiel v Ľudovom denníku, ktorý je hlavným tlačovým orgánom strany. Vláda na svojej internetovej stránke vyhlásila, že kampaň, ktorá skončí v polovici októbra, bude zameraná proti podvodníkom medzi novinármi a reportérmi, ktorí berú úplatky, aby vyrábali optimistické správy a neinformovali o negatívach.
Kampaň je "konkrétnym krokom na vytvorenie zdravého a harmonického prostredia pred 17. zjazdom strany," uvádza internetová stránka vlády. Dátum zjazdu, ktorý sa koná v päťročnom cykle, ešte nestanovili, no nezačne skôr ako v polovici októbra. Zjazd sa zároveň uskutoční v čase, keď sa Čína dostáva do pozornosti medzinárodného spoločenstva v súvislosti s organizovaním letnej olympiády, ktorá začne už o rok.
Na kongrese sa očakávajú zmeny vo vedení komunistickej strany, no Chu Ťin-tchao, ktorý je zároveň aj čínskym prezidentom, by mal byť potvrdený vo funkcii generálneho tajomníka strany aj na ďalšie päťročné obdobie.
Komunisti sa pokúšajú o kontrolu nad médiami najmä pre svoju citlivosť voči kritike vedenia strany a monopolu moci. Kampaň sa zameria najmä na domáce vydania zahraničných periodík.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 15:31