StoryEditor

WHO varuje pred dôsledkami civilizačných chorôb

04.10.2005, 16:10
Autor:
TASRTASR

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) chce do roku 2015 zachrániť približne 36 miliónov ľudí, ktorí by kvôli nezdravému spôsobu života umreli na chronické ochorenia. Tento celosvetový cieľ proklamuje WHO vo svojej správe Zabrániť chronickým chorobám - životne dôležitá investícia, publikovanej dnes v Ženeve.
Experti WHO opakovane upozorňujú na skutočnosť, že ochorenia srdca, infarkty, rakovinu a cukrovku spôsobuje vo veľkej miere nezdravý životný štýl. Spomínané choroby vedú aj v príčine úmrtí na celom svete. "Túto celosvetovú epidémiu chronických chorôb je nevyhnutné zastaviť," hovorí sa v správe. Pomôcť má - okrem iných opatrení - dôsledná informačná kampaň, zdravšie potraviny a vysoké zdanenie tabakových výrobkov.
Správa poukazuje aj na hospodárske dôsledky ochorení spôsobených nadváhou, nedostatkom pohybu alebo nadmernou spotrebou cukru a soli. Do roku 2015 dosiahnu len v Číne škody spôsobené tzv. civilizačnými chorobami a predčasným úmrtím ľudí čiastku 558 miliárd dolárov (cca 18 biliónov Sk). "Ide o vážnu situáciu, ktorá sa dotkne verejného zdravotníctva, ako aj hospodárstva väčšiny krajín," povedal generálny riaditeľ WHO Jong Wook Lee.
Za životne dôležité označil, aby štáty orientovali svoju zdravotnícku politiku na pokles prípadov predčasných úmrtí a chronických onemocnení. Tento cieľ sa dá dosiahnuť len za spoluúčasti všetkých spoločenských síl, upozorňuje najnovší materiál WHO.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 16:55