StoryEditor

Diplomatické misie USA v Saudskej Arábii opäť pracujú

10.08.2005, 17:55
Autor:
TASRTASR

Po dvoch dňoch dnes Spojené štáty americké opäť otvorili svoje tri diplomatické zastupiteľstvá v Saudskej Arábii, ktoré boli zavreté kvôli teroristickej hrozbe.
Americké veľvyslanectvo v nedeľu informovalo, že kvôli hrozbe útokov na americké budovy bude v pondelok a utorok zatvorené, podobne ako aj konzuláty v Džidde a Dharáne.
Ambasáda v Rijáde naďalej vyzýva občanov USA zdržiavajúcich sa na území kráľovstva na ostražitosť a podniknutie náležitých krokov na zaistenie vlastnej bezpečnosti. Apeluje, aby občania USA do Saudskej Arábie cestovali len v nevyhnutných prípadoch. Hovorca zastupiteľstva Andrew Mitchell informoval, že bezpečnostná situácia v krajine je stále predmetom sledovania a analyzovania.
Pred útokmi teroristov v Saudskej Arábii varovali nedávno svojich občanov aj vlády Veľkej Británie a Austrálie. Saudskoarabské ministerstvo vnútra však reagovalo, že nemá informácie o bezprostrednom ohrození teroristickým útokom.
Už v júli USA varovali svojich občanov v Saudskej Arábii, že islamskí militanti plánujú ďalšie teroristické útoky na území kráľovstva, a neskôr zakázali príslušníkom svojich ozbrojených síl cestovať po krajine. Washington však vtedy dodal, že nemá žiadne konkrétne informácie ohľadne času, terča či metódy vykonania akéhokoľvek možného teroristického útoku.
Od roku 2003 už majú radikáli spojení s teroristickou sieťou al-Káida v Saudskej Arábii na svedomí smrť najmenej 91 zahraničných štátnych príslušníkov a saudskoarabských civilistov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 04:29