StoryEditor

Lotyšsko chce zákon proti zločinom totalitných režimov

15.02.2007, 06:57
Autor:
SITASITA

Lotyšsko chce, aby európsky zákon, ktorý má trestať popieranie holokaustu a podnecovanie k rasovej neznášanlivosti, zahŕňal aj zločiny spáchané totalitnými režimami. Informovala v stredu tlačová služba lotyšského parlamentu. Lotyšsko podporuje prijatie zákona Európskej únie, ale navrhuje, aby bol doplnený o vyhlásenie odsudzujúce zločiny proti ľudskosti, vojnové zločiny a genocídu, ktoré boli spáchané totalitnými režimami.
Nemecko chce počas svojho šesťmesačného predsedníctva Európskej únie presvedčiť všetky členské štáty, aby postavili popieranie holokaustu a vyvolávanie rasovej neznášanlivosti mimo zákon. Návrh však minulý mesiac narazil na prekážku, keď sa talianskym poslancom nepodarilo presadiť ho.
Pokus Lotyšska a ďalších pobaltských krajín zahrnúť do zákona odsúdenie totalitných zločinov z obdobia sovietskej nadvlády by mohla navrhovaný zákon takisto zablokovať.
Ministri vnútra EÚ majú o popieraní holokaustu a nemeckom legislatívnom návrhu rokovať vo štvrtok v Bruseli.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 05:54