StoryEditor

Hamas musí podľa Blaira uznať škodlivosť útokov pre mierový proces

19.04.2006, 19:45
Autor:
SITASITA

Palestínske hnutie Hamas musí uznať, že útoky podobné poslednému v Tel Avive narúšajú blízkovýchodný mierový proces a poškodzujú nádej Palestínčanov na nezávislý štát, vyhlásil v stredu britský premiér Tony Blair. Nová palestínska vláda pod vedením Hamasu samovražedný útok skupiny Islamský džihád odmietla odsúdiť.
"Veľmi dúfam, že Hamas pochopí, že tí, ktorí zabíjajú nevinných ľudí týmto spôsobom, týmto typom útoku, ktorý sa odohral v Tel Avive, sú nemorálni a nezodpovední, ale viac než to, nerobia absolútne nič pre pokrok v mierovom procese na Blízkom východe či sformovanie dvoch (nezávislých) štátov, ktoré chceme všetci spoznať," povedal Blair počas pravidelného stretnutia s členmi dolnej snemovne britského parlamentu. Európska únia predtým pozastavila priame poskytovanie podpory palestínskej vláde, ako však informovala, pokúsi sa nájsť spôsob ako zachovať tok humanitárnej pomoci. Podľa Blaira je medzinárodné spoločenstvo "pripravené a ochotné podporiť riešenie na báze spravodlivej dohody, ktorá umožní vznik nezávislého, životaschopného palestínskeho štátu za predpokladu, že Hamas bude zasa pripravený uznať štát Izrael a vzdať sa násilia".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 09:20